Gå direkt till innehåll
Flight Deck på Norwegians Boeing 787 Dreamliner
Flight Deck på Norwegians Boeing 787 Dreamliner

Pressmeddelande -

Norwegian ingår avtal med AVTECH för att fortsätta minska utsläppen och bidra till ett hållbart flyg

Norwegian fortsätter arbetet för ett mer hållbart flyg och har idag tecknat ett treårigt avtal med AVTECH Sweden AB. Avtalet grundar sig på ett tidigare framgångsrikt testprojekt som resulterade i att bränsleförbrukningen minskade med 22 kilo per flygning. Detta motsvarar en minskning av CO2 utsläpp på 16 000 ton per år – eller en minskning av 5000 ton bränsle på Norwegians flygningar per år.

Avtalet innebär att Norwegians piloter får tillgång till avancerad väderdata från AVTECH (Aventus NowCast™ och Aventus Air™) och när dessa matas in i flygplanets färddator, kan pilotens planerade flygbana optimeras så att både bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp minskar.

Det testprojekt som Norwegian och AVTECH Sweden AB har genomfört omfattade 29 000 flygningar och resulterade i att bränsleförbrukningen minskade med 22 kilo per flygning. Det motsvarar en en minskning av koldioxidutsläpp på 16 000 ton per år – eller en minskning av 5000 ton bränsle på Norwegians flygningar per år. Projektet har publicerats av och delfinansierats av svenska Energimyndigheten.

– Vår ambition är att fortsätta minska utsläppen med bränsleeffektiva flygplan i kombination med innovativ teknik för framtiden. Vi är därför mycket glada över att ha ingått ett avtal med AVTECH som är ett resultat av ett framgångsrikt testprojekt och ännu ett viktigt steg i vårt arbete för ett mer hållbart flyg, säger Tomas Hesthammer, Director of Flight Operations på Norwegian.

–Samarbetet med Norwegian har visat på alla de fördelar vår teknologi kan ge och vi är glada över att ingå ett kommersiellt avtal med ett flygbolag som med sin moderna och bränsleeffektiva flygplansflotta redan har minskat utsläppen betydligt. Med AVTECH:s unika vädertjänst minskar de bränsleförbrukningen och utsläppen ytterligare, säger Sören Skog, marknadsansvarig på AVTECH Sweden AB.

Aventus-systemet kommer att implementeras som en standardiserad och permanent på Norwegians samtliga flygplan för både kortdistans och långdistans (Boeing 737 och Boeing 787 Dreamliner).

Norwegians arbete för ett mer hållbart flyg
Norwegian arbetar aktivt för att minska flygets inverkan på miljön. Att minska bränsleförbrukningen är avgörande för att minska utsläppen. I väntan på att biobränsle ska bli kommersiellt tillgängligt och tillverkas i storskalig produktion är nya flygplan den viktigaste åtgärden. Genom att flyga med en av de yngsta och mest moderna flygplansflottorna i världen har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008.

I september utsågs Norwegian för andra gången till det mest bränsleeffektiva transatlantiska flygbolaget i världen av erkända miljöinstitutet ICCT (International Council on Clean Transportation). Läs mer om Norwegians arbete för att minska utsläppen här.

Kontakt endast för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Mobil: 0709 89 05 18

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm