Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian mångdubblar dagens långdistansflotta med en beställning på ytterligare 19 Dreamlinerplan

Norwegian fortsätter att växa internationellt och utvidgar långdistansflottan med 19 Boeing 787-9 Dreamlinerplan. Det här är den största enskilda beställningen av Boeing 787-9 Dreamliner i Europa. För Norwegian innebär det en flerfaldig dubblering av dagens långdistansflotta som inom de närmaste fem åren kommer att bestå av 38 Dreamlinerplan. Med de nya planen kommer Norwegian lansera flera nya långlinjer de kommande åren.

Norwegian har idag åtta flygplan av modellen 787-8 Dreamliner i drift samt 11 av den något större Boeing 787-9 i beställning. Med dagens beställning kommer Norwegian ha en långdistansflotta bestående av 38 Dreamliner innan 2020. Avtalet omfattar också köpoptioner på ytterligare tio plan av samma typ. De nya planen har längre räckvidd, längre flygplanskropp och utrymme för ytterligare 53 säten. Flygplanen i den nya beställningen levereras från 2017. Det är Norwegians helägda dotterbolag Arctic Aviation Assets Limited (AAA) som ska äga flygplanen.

– Beställningen på 19 nya Dreamlinerplan är en viktig milstolpe för Norwegian. Med de nya flygplanen kan vi lansera flera nya linjer till resenärer över hela världen. Under två år med långdistans har kabinfaktorn ombord legat på i genomsnitt över 90 procent, något som bevisar att det har funnits ett stort behov av billiga biljetter mellan Europa och USA samt Europa och Asien. I framtiden kommer behovet definitivt att bli ännu större. För att kunna växa och därmed stärka vår konkurrenskraft är Dreamlinern helt avgörande. Den har inte bara låg bränsleförbrukning med mindre utsläpp utan är i en klass för sig när det gäller passagerarkomfort, säger Norwegians VD Björn Kjos.

– Norwegian har visat vägen genom att använda 787 i utvecklingen av sin framgångsrika satsning på lågpris på långlinjer. Genom att utöka flottan med fler 787-9 kan Norwegian lansera nya linjer, erbjuda fler säten och fortsätta erbjuda utmärkt passagerarkomfort, säger Todd Nelp, Vice President of European Sales, Boeing Commercial Airplanes.

Norwegians version av den större Dreamlinermodellen 787-9 har 344 säten varav 35 i premiumkabinen och 309 i ekonomi. Med dagens beställning har Norwegian över 150 flygplan i beställning hos Boeing, inklusive 100 stycken 737 MAX. Norwegian har dessutom 100 stycken Airbus A320 i beställning.

Kontakt för media:
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik +47 97 55 43 44

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 5 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm