Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian välkomnar Exportstrategi med fokus på flyget

Norwegians VD Björn Kjos är mycket positiv till näringsminister Dambergs fokus på flyget i regeringens exportstrategi som presenterades idag. ”Norwegian vill vara en aktiv part för Sveriges framtida tillväxt genom att satsa på nya direktflyg till och från Sverige” säger han.

Näringsminister Mikael Damberg har i dag presenterat regeringens exportstrategi. Den innehåller viktiga insatser för att stärka Sveriges attraktionskraft. En av insatserna som regeringen identifierat är fler direkta flyglinjer till och från världens tillväxtländer. Norwegian har idag närmare 90 direktflyg från Sverige ut i världen. Med Norwegians stora beställning av nya flygplan möjliggörs öppnande av ytterligare linjer där länder som Indien, Kina och Sydafrika kan vara aktuella i framtiden.

-Vi är oerhört positiva till Mikael Dambergs och regeringens tydliga fokus på vikten av flyget för Sveriges framtida exportmöjligheter och tillväxt, säger Björn Kjos, VD för Norwegian. Vi vill gärna diskutera med näringsdepartementet hur detta kan möjliggöras.

Mikael Damberg talade också om vikten av att Sverige kommer att få preclearence till USA på Arlanda (som innebär att gränskontroll genomförs på Stockholm Arlanda istället för i USA). Preclearance är viktigt för att öka intresset för företag att resa från och genom Sverige för att ta sig vidare till den viktiga marknad som USA är. Norwegian har idag fyra direktlinjer från Sverige till USA till destinationerna San Francisco, Los Angeles, New York och Fort Lauderdale. Inom några veckor öppnar bolaget sin femte direktlinje till USA, till Las Vegas. I november börjar Norwegian flyga direkt till karibiska Puerto Rico som också omfattas av amerikansk gränskontroll.

Andra identifierade insatser som regeringen trycker på är utökad turism och vikten av att få fler globala evenemang till Sverige. För detta krävs bra förbindelser.

För mer information:
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 5 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm