Open skies
Följ Norwegian

Amerikanska myndigheter fortsätter behandla Norwegians ansökan – alla flygningar fortsätter som vanligt

Pressmeddelande   •   Sep 03, 2014 03:58 CEST

Den amerikanska transportmyndighetens (DOT) beslut att fortsätta behandla ansökan för Norwegians EU-baserade dotterbolag påverkar inte långdistansflygningarna mellan Europa och USA. Norwegian Air Shuttle har alla rättigheter för att flyga medan dotterbolaget Norwegian Air International (NAI) fortfarande väntar på behandling av ett permanent flygtillstånd.

Dagens beslut från DOT innebär att myndigheten behöver ännu mer tid på att behandla ansökan om permanent flygtillstånd för NAI. Flyglicensen kommer att vara samma som Norwegian redan har i moderbolaget Norwegian Air Shuttle. DOT har dessutom inte beviljat ansökan från NAI om ett tillfälligt flygtillstånd. Norwegian förväntar att amerikanska myndigheter följer Open Skies-avtalet mellan Europa och USA och godkänner ansökan som har behandlats alltför länge. NAI är ett i alla avseenden ett EU-bolag som fick sin irländska flyglicens i februari.

Norwegian flyger i dag med norsk flyglicens och har alla flygrättigheter och är därför inte beroende av ett tillfälligt tillstånd för NAI. NAI måste ha ett permanent tillstånd från amerikanska myndigheter för att flyga på den EU-baserade flyglicensen (AOC).

– Det är olyckligt att amerikanska myndigheter ytterligare försenar vår ansökan som har behandlats i över sex månader. Vi ser fram emot att besvara alla nya frågor som departementet har så att vi kan få ett permanent flygtillstånd utan ytterligare förseningar, säger Asgeir Nyseth, VD på NAI.

Både EU-kommissionen och irländska myndigheter stöttar NAI:s rättigheter till flygtillstånd enligt Open Skies-avtalet. Amerikanska flygsäkerhetsmyndigheter som Federal Aviation Authority och the Transportation Security Administration har också godkänt ansökan och bekräftat att NAI uppfyller alla erfoderliga säkerhetskrav.

– Norwegian förväntar att DOT ser igenom alla falska anklagelser och de massiva kampanjer som har utkämpats för att stoppa oss, både bland konkurrenter och fackföreningar. Norwegian gör precis det som Obama-administrationen vill; skapar nya arbetstillfällen och bidrar till ökad turism och tillväxt inom turistnäringen, fortsätter Nyseth.

Stort stöd från USA
Norwegian har fått stort politiskt stöd i USA, bland annat från tre tidigare transportministrar från både demokratiska och republikanska sidan, samt lokala myndigheter och flygplatser. Dessutom har turistorganisationer som U.S.Travel Association och Travel Technology Association visat stort stöd.

Norwegian startade långdistansflygningar under 2013 med nya och bränsleeffektiva Boeing 787 Dreamliner. Bolaget har nu tre långdistansbaser; i New York, Fort Lauderdale och Bangkok. Den fjärde basen etableras på London Gatwick. På bolagets USA baser arbetar 300 amerikanska kabinanställda.

För mer information:
Norwegians presstelefon +47 815 11 816


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 417 linjer till 126 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 20 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 4 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på 96 flygplan med en genomsnittlig ålder på 4,8 år. År 2013 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. För mer information, besök www.norwegian.com 

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.