Open skies
Följ Norwegian

Bjørn Kjos slutar som koncernchef på Norwegian

Pressmeddelande   •   Jul 11, 2019 08:40 CEST

Bjørn Kjos slutar som koncernchef på Norwegian. Foto: Kristoffer Sandven

Efter 17 år slutar Bjørn Kjos som koncernchef på Norwegian. Han kommer fortfarande ha en central roll i bolaget som rådgivare för styrelsen och styrelseordförande. Finansdirektör Geri Karlsen blir tillförordnad koncernchef. Samtidigt kommer styrelseordförande Niels Smedegaard ta en mer aktiv roll i Norwegians ledning. Ändringarna gäller från och med idag 11 juli.

– Jag är väldigt glad över att Bjørn vill fortsätta ha en central roll på Norwegian som rådgivare till styrelsen och till mig. Även i framtiden får vi glädje av Bjørns omfattande nätverk och djupgående kunskap samt erfarenhet från internationell luftfart nu när bolaget har ändrat strategi och gått in i en ny fas från tillväxt till lönsamhet. Processen med att rekrytera en ny, permanent koncernchef pågår, säger styrelseordförande Niels Smedegaard.

– Jag har stort förtroende för att styrelsen kommer att rekrytera en välkvalificerad koncernchef som leder Norwegian vidare tillsammans med de andra i högsta ledningen. Den som blir koncernchef har ett otroligt spännande jobb som väntar och jag är glad över att kunna ge stafettpinnen vidare medan jag själv kan fokusera på några utvalda projekt som kommer ha stor betydelse för Norwegian framöver. Som jag har sagt många gånger är det inte naturligt att sitta kvar som koncernchef när man är över 70 år, säger avgående koncernchef Bjørn Kjos.

Under de 17 år som Bjørn Kjos har varit koncernchef har Norwegian vuxit från ett litet inrikesbolag med 130 anställda och fyra flygplan till ett globalt, prisbelönat lågprisbolag med över 11 000 anställda över hela världen och en flotta på 162 flygplan. Norwegian har under Kjos ledning även byggt upp en omfattande långdistansverksamhet med över 60 interkontinentala linjer. Norwegian är nu det största utländska flygbolaget i New York området. Fem år i rad har SKYTRAX utsett Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Efter många år med kraftig tillväxt, stora investeringar och global expansion ändrade Norwegian strategi 2018 från tillväxt till lönsamhet. Tillväxten kommer att avta framöver och bolaget kommer att skörda från de investeringar som har gjorts.

–Den nya koncernchefens viktigaste uppgift blir att säkerställa en stabil och lönsam verksamhet som är bra för våra kunder, anställda och aktieägare. Det är viktigt för oss att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för hård konkurrens och oförutsedda händelser framöver. Vi ska ha ett lönsamt linjenät, en välfungerande drift och en organisation som bygger på det. Kostnaderna måste minska ytterligare, fortsätter Smedegaard. 

Niels Smedegaard
Niels Smedegaard (född 1962) har varit koncernchef på DFDS Seaways mellan 2007 och maj 2019. Han har haft en rad ledande positioner i företag som Gate Gourmet Group, Swissair och SAS. Smedegaard är dansk medborgare och har en Master och en Fil. Kand. i ekonomi från Copenhagen Business School. Smedegaard har även styrelsesuppdrag i ett flertal europeiska bolag. Smedegaard är invald 2019-2021.

Bjørn Kjos
Bjørn Kjos (född 1946) har varit koncernchef på Norwegian sedan oktober 2002. Han är en av Norwegian Air Shuttles grundare och var styrelseordförande i bolaget 1993 - 1996. Bjørn Kjos var också syrelseordförande under uppstarten av Boeing 737-verksamheten från juni till september 2002. Kjos har över 20 års erfarenhet från advokatyrket och har sedan 1993 rätt att företräda klienter i Högsta domstolen. Han har tidigare varit stridspilot i skvadron 334 i sex år och har en juridisk examen från universitetet i Oslo.

Geir Karlsen
Geir Karlsen (född 1965) är finansdirektör på Norwegian sedan april 2018. Karlsen kommer närmast från det Londonbaserade rederibolaget Navig8 Group där han var CFO. Navig8 Group har verksamhet över hela världen. Han har bred erfarenhet från börsnoterade bolag inom shipping och offshore. De senaste 12 åren har han haft olika CFO-befattningar i internationella bolag som Golden Ocean Group och Songa Offshore. Geir Karlsen är civilekonom från norska Handelshögskolan BI.

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 11 000 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,8 år. Under 2018 flög över 37 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste fyra åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.