Gå direkt till innehåll
Geir Karlsen blir ny finansdirektör (CFO) på Norwegian
Geir Karlsen blir ny finansdirektör (CFO) på Norwegian

Pressmeddelande -

Förändringar i Norwegians koncernledning

Geir Karlsen (52) blir ny finansdirektör (Chief Financial Officer - CFO) på Norwegian. Karlsen kommer närmast från det Londonbaserade rederibolaget Navig8 Group där han var Group CFO. Han har bred erfarenhet från börsnoterade bolag inom sjöfart och offshore. Tillförordnad finansdirektör Tore Østby fortsätter i koncernledningen i en nyinrättad tjänst som Executive Vice President Strategic Development. Kurt Simonsen (59) blir ny IT-direktör.

Geir Karlsen har under de senaste 12 åren haft olika CFO-befattningar på internationella företag som Golden Ocean Group och Songa Offshore. Han kommer närmast från en tjänst som Group CFO på det Londonbaserade rederibolaget Navig8 Group med verksamhet över hela världen. Geir Karlsen är utbildad civilekonom från norska Handelshögskolan BI.

– Jag ser fram emot att bli en del av ledningen i Norges mest internationella tillväxtbolag och att få vara med på den fantastiska resan som Norwegian är inne i, från att ha varit ett litet norskt bolag till att bli ett av de mest erkända internationella flygbolagen med en befintlig flotta på över 150 flygplan och med en beställning på ännu fler plan. Flygbranschen präglas av hård konkurrens och jag hoppas och tror att jag med min bakgrund och erfarenhet kan bidra till att vidareutveckla bolaget framöver, säger Geir Karlsen. 

– Jag är väldigt nöjd över att vi får Geir Karlsen med i teamet. En stor del av hans yrkeserfarenhet har många likheter med flygbranschen där leasingavtal och finansiering av större transaktioner är helt centralt. Men jag vill även lyfta fram hans erfarenhet av ledarskap från större internationella bolag, något som är oerhört viktigt för Norwegians globala utveckling, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos. 

Tore Østby fortsätter i koncernledningen

Tore Østby, som har varit tillförordnad finansdirektör sedan juli 2017, fortsätter i koncernledningen i en nyinrättad tjänst som Executive Vice President Strategic Development. Østby har 15 års erfarenhet från finansbranschen som senioranalytiker och analyschef. Han har dessutom arbetat sju år i Orklakoncernen. Østby har en ekonomiutbildning från norska Handelshögskolan BI.

– Jag ser fram emot att fortsätta arbeta på Norwegian. Vi har haft en fantastisk utveckling och möjligheterna framöver är stora. Vi har i dag ett unikt lojalitetsprogram, en av världens mest moderna flygplansflottor och många spännande affärsmöjligheter, säger Østby

– Tore Østby har under sina tre år på Norwegian gjort en gedigen insats, både som chef för Investor Relations och i rollen som tillförordnad finansdirektör. En stark ledningsgrupp och en tydlig strategisk riktning är viktigt och jag är mycket glad över att Tore fortsätter att vara en del av koncernledningen, säger Kjos. 

Kurt Simonsen ny IT-direktör

Den tredje förändringen i Norwegians koncernledning görs på IT-avdelningen genom att Kurt Simonsen (59) blir ny IT-direktör. Simonsen har lång och bred erfarenhet av stora förändrings- och digitaliseringsprocesser och har de senaste 17 åren varit partner och delägare i konsultbolaget Infocom Group AS. Han har även arbetat på Hewlett-Packard och Telenor. Simonsen är utbildad elektronikingenjör.

– Rollen som IT-direktör på Norwegian är ett av de mest spännande jobben som finns i Norge. Norwegian är ett bolag där IT spelar en avgörande roll för den operativa verksamheten och blir allt viktigare i en allt mer digitaliserad värld, säger Simonsen.

– IT är en viktig och integrerad del av Norwegians affärsstrategi. Vi ska vara ledande i utvecklingen av de bästa lösningarna för kunderna samtidigt som vi ska göra vår verksamhet mer effektiv och minska kostnaderna. Jag är mycket nöjd över att Kurt Simonsen med sin långa och breda bakgrund blir en del av ledningsgruppen, säger Bjørn Kjos.

Simonsen tillträder 2 januari och Østby fortsätter som finansdirektör tills dess att Karlsen börjar på Norwegian senast 3 april.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709-89 05 18

Ämnen


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 140 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

År 2015,2016 och 2017 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm