Gå direkt till innehåll
Fredrika Bremer och Karin Larsson pryder varsitt Norwegianplan
Fredrika Bremer och Karin Larsson pryder varsitt Norwegianplan

Pressmeddelande -

Fredrika Bremer och Karin Larsson pryder nu Norwegians flygplan

Ytterligare två svenska personligheter pryder nu stjärtfenan på varsitt fabriksnytt Norwegianplan – författaren Fredrika Bremer och konstnären Karin Larsson.

I takt med att Norwegian fasar in nya, moderna och bränsleeffektiva flygplan finns det plats för fler berömda personligheter. Författaren Fredrika Bremer blev snabbt en internationellt erkänd författare. Hon var en stark förespråkare för kvinnors rätt i samhället och anses vara en av svenska kvinnorörelsens främsta pionjärer. Konstnären och formgivaren Karin Larsson blev framför allt berömd för sin nyskapande inredningsstil som gjorde upp med dåtidens tunga och murriga ideal och blev internationellt känt som ”the Swedish style”.

– Vi fortsätter stolt att pryda våra nya flygplan med fler svenska personligheter. Både Fredrika Bremer och Karin Larsson har haft stor betydelse för Sverige. Fredrika Bremer har som en av kvinnorörelsens främsta pionjärer genom sina böcker drivit opinion och betytt oerhört mycket för den svenska kvinnorättsrörelsen. Karin Larssons nyskapande inredning av hemmet har definierat bilden av det svenska sekelskifteshemmet både i Sverige och internationellt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

–Fredrika Bremer är en av Sveriges internationellt mest kända kvinnliga kulturpersonligheter. Hon såg som sin livsuppgift att kämpa för rättvisa. Hon var pionjär och visionär och hon omsatte sina idéer i praktiken. Att hon nupryder stjärtfenan på ett Norwegians flygplan är något vi är mycket stolta över, säger Gunnel Stenqvist, ordförande i Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

– Karin Larsson var en stilbildande formgivare långt före sin tid och skapade ett av världens mest kända och personliga konstnärshem. Vi är mycket hedrade över att hon nu finns avbildad på ett av Norwegians flygplan, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.

Tanken med att ha berömda personligheter avbildade på bolagets flygplan är att lyfta fram personer som har stått för förändringar, utmanat normer och inspirerat andra. För att bli utvald måste personen i fråga vara historiskt känd och viktig inom sitt område. Norwegian har nu totalt 14 svenska personligheter som pryder varsitt flygplan. Förutom Fredrika Bremer och Karin Larsson finns även Selma Lagerlöf, Carl Larsson, Carl von Linné, Povel Ramel, Anders Zorn, Evert Taube, Anders Celsius, John Bauer, Jenny Lind, Elsa Beskow, Christina Nilsson avbildade på varsitt Boeing 737-800 flygplan samt Greta Garbo på en av Norwegians 11 Boeing 787 Dreamliner.

Flygplansflotta på 3,6 år
Norwegian fasar löpande in nya, moderna och bränsleeffektiva flygplan och har idag över 110 plan i flottan. I år levereras totalt 21 fabriksnya flygplan till bolaget. Med en genomsnittsålder på 3,6 år har Norwegian en av de mest moderna och miljövänliga flygplansflottorna i världen.

Om Fredrika Bremer
Fredrika Bremer (1801-1865) var en svensk författare som även var en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och för att de skulle få en friare samhällsställning och bättre utbildning. Hennes böcker blev populära inte bara i Sverige utan även utomlands och böckerna översattes till engelska, tyska och franska. På den tiden hade kvinnor få rättigheter, något hon ogillade starkt och gav uttryck för i sina böcker. Hennes böcker blev opinionsbildande och hon anses idag som en pionjär inom kvinnorörelsen.

Om Karin Larsson
Karin Larsson (1859-1928) blev tidigt konstnärligt intresserad. Efter studier vid bland annat Konstakademin reste hon till Grez utanför Paris där hon träffade sin blivande man Carl Larsson. Efter att de fick barn skiftade hon konstnärligt fokus och inriktade sig på textilier och inredning. Hon ritade och designade textilierna och de flesta möblerna själv, och fick hjälp av traktens snickare att bygga dem. Karins moderna värderingar speglas i inredningsstilen som under dåtidens mörka, dova stilideal uppfattades som excentrisk och utmanande. Idag är den ljusa och färgglada stilen synonym med det svenska dåtida folkhemmet.

För mer information:
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel. 0709 89 05 18
Norwegians pressnummer, tel. +47 815 11 816

Ämnen

Taggar


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjätte största i världen.
Bolaget erbjuder idag närmare 450 linjer till 138 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm