Gå direkt till innehåll
Norwegian ändrar koncernstruktur för att säkerställa tillväxt och trafikrättigheter

Pressmeddelande -

Norwegian ändrar koncernstruktur för att säkerställa tillväxt och trafikrättigheter

Norwegians styrelse har i dag beslutat om en ny struktur som ska säkerställa företagets internationella tillväxt och nödvändiga trafikrättigheter. Norwegian Air Shuttle ASA fortsätter vara övergripande moderbolag. Under moderbolaget upprättas två nya helägda dotterbolag med egna driftstillstånd (AOC), ett i Norge och ett i EU. Bolaget avser att fastanställa piloter vid baserna utanför Skandinavien.

De viktigaste förändringarna:

-  Nytt norskt driftsbolag med egen AOC i Norge som utgår från de nuvarande skandinaviska baserna

-  Samtliga anställda piloter i Skandinavien överförs till det norska driftsbolaget med nuvarande löne- och arbetsvillkor. Övriga anställda i Norwegian Air Shuttle ASA berörs inte

-  Upprättande av ett eget EU driftsbolag som säkerställer nödvändiga trafikrättigheter för att flyga ut från Europa

-  I linje med rättsutvecklingen i Europa etableras helägda resursbolag med förankring i de länder där baserna finns

-  Inhyrda piloter erbjuds fast anställning lokalt i de respektive resursbolagen. Först ut är basen i Finland där piloterna erbjuds fast anställning under första kvartalet 2014. Därefter följer baserna i Spanien och England.

Trafikkrättigheter helt avgörande

– Norwegian går från att vara ett skandinaviskt till ett internationellt företag – organisationsstrukturen behöver moderniseras och anpassas därefter. Vi är först och främst beroende av att säkerställa trafikrättigheter på nya marknader, samtidigt vill vi behålla en norsk förarankring med ett nytt norskt driftsbolag. Målet är att säkerställa att Norwegian i framtiden kan vara ett starkt och konkurrenskraftigt globalt flygbolag som skapar värde och erbjuder trygga arbetsplatser för alla, säger Norwegians vd Björn Kjos.  

Den nya strukturen ger en större grad av likabehandling gällande karriärmöjligheter oavsett vilket land man har som bas. Dessutom säkerställs en tydligare lokal förankring med bland annat fast anställning.

– Med närmare 270 nya beställda flygplan har vi fantastiska möjligheter framöver om vi förvaltar dem rätt. Under 11 år har alla på Norwegian arbetat tillsammans för att ge människor möjligheten att flyga billigt. Den fina lagandan och inte minst våra duktiga medarbetare är avgörande för att lyckas i framtiden, fortsätter Björn Kjos.

Kontaktperson:

Norwegians presstelefon +47 815 11 816


Ämnen

Kategorier


Norwegian är Skandinavien näst största flygbolag och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren. Under 2012 transporterade bolaget 17,7 miljoner passagerare. Norwegian erbjuder idag 382 linjer till 121 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Asien. Bolaget har ca 3000 anställda och en flygplansflotta bestående av 75 flygplan (ajuni 2013). Norwegian fasar löpande in nya flygplan och har en total order om leverans av 277 fabriksnya flygplan av typen Boeing 737-800 MAX och Airbus A320neo. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänligaste flygplansflotta. Norwegian var det första flygbolaget att erbjuda WiFi ombord på flygningar inom Europa. I juni 2013 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. En undersökning där flygpassagerarna själva bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen.För mer information besök www.norwegian.com

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm