Gå direkt till innehåll
Norwegian ändrar koncernstruktur för att säkerställa tillväxt och trafikrättigheter

Pressmeddelande -

Norwegian ändrar koncernstruktur för att säkerställa tillväxt och trafikrättigheter

Norwegians styrelse har i dag beslutat om en ny struktur som ska säkerställa företagets internationella tillväxt och nödvändiga trafikrättigheter. Norwegian Air Shuttle ASA fortsätter vara övergripande moderbolag. Under moderbolaget upprättas två nya helägda dotterbolag med egna driftstillstånd (AOC), ett i Norge och ett i EU. Bolaget avser att fastanställa piloter vid baserna utanför Skandinavien.

De viktigaste förändringarna:

-  Nytt norskt driftsbolag med egen AOC i Norge som utgår från de nuvarande skandinaviska baserna

-  Samtliga anställda piloter i Skandinavien överförs till det norska driftsbolaget med nuvarande löne- och arbetsvillkor. Övriga anställda i Norwegian Air Shuttle ASA berörs inte

-  Upprättande av ett eget EU driftsbolag som säkerställer nödvändiga trafikrättigheter för att flyga ut från Europa

-  I linje med rättsutvecklingen i Europa etableras helägda resursbolag med förankring i de länder där baserna finns

-  Inhyrda piloter erbjuds fast anställning lokalt i de respektive resursbolagen. Först ut är basen i Finland där piloterna erbjuds fast anställning under första kvartalet 2014. Därefter följer baserna i Spanien och England.

Trafikkrättigheter helt avgörande

– Norwegian går från att vara ett skandinaviskt till ett internationellt företag – organisationsstrukturen behöver moderniseras och anpassas därefter. Vi är först och främst beroende av att säkerställa trafikrättigheter på nya marknader, samtidigt vill vi behålla en norsk förarankring med ett nytt norskt driftsbolag. Målet är att säkerställa att Norwegian i framtiden kan vara ett starkt och konkurrenskraftigt globalt flygbolag som skapar värde och erbjuder trygga arbetsplatser för alla, säger Norwegians vd Björn Kjos.  

Den nya strukturen ger en större grad av likabehandling gällande karriärmöjligheter oavsett vilket land man har som bas. Dessutom säkerställs en tydligare lokal förankring med bland annat fast anställning.

– Med närmare 270 nya beställda flygplan har vi fantastiska möjligheter framöver om vi förvaltar dem rätt. Under 11 år har alla på Norwegian arbetat tillsammans för att ge människor möjligheten att flyga billigt. Den fina lagandan och inte minst våra duktiga medarbetare är avgörande för att lyckas i framtiden, fortsätter Björn Kjos.

Kontaktperson:

Norwegians presstelefon +47 815 11 816


Ämnen

Kategorier


Norwegian är Skandinavien näst största flygbolag och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren. Under 2012 transporterade bolaget 17,7 miljoner passagerare. Norwegian erbjuder idag 382 linjer till 121 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Asien. Bolaget har ca 3000 anställda och en flygplansflotta bestående av 75 flygplan (ajuni 2013). Norwegian fasar löpande in nya flygplan och har en total order om leverans av 277 fabriksnya flygplan av typen Boeing 737-800 MAX och Airbus A320neo. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänligaste flygplansflotta. Norwegian var det första flygbolaget att erbjuda WiFi ombord på flygningar inom Europa. I juni 2013 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. En undersökning där flygpassagerarna själva bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen.För mer information besök www.norwegian.com

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm