Gå direkt till innehåll
 Norwegian avancerar i global klimatmätning

Pressmeddelande -

Norwegian avancerar i global klimatmätning

Norwegian avancerar och får högsta poäng i flera kategorier för arbetet med att minska utsläppen av internationella klimatorganisationen CDP. Bolaget får högsta betyg för riskhanteringsprocesser, riskrapportering samt för rapportering och verifiering av direkta och indirekta utsläpp från energiförsörjning (Scope 1 och 2).

Internationella miljöorganisationen CDP (Carbon Disclosure Project) publicerar varje år en rapport där företags klimatstrategi mäts på ett antal kategorier. För 2023 får Norwegian det samlade betyget B vilket är en förbättring från B- förra året och ett viktigt erkännande av bolagets arbete för att minska utsläppen. Norwegian får A för arbetet med riskhanteringsprocesser, riskrapportering samt för rapportering och verifiering av direkta och indirekta utsläpp från energiförsörjning (Scope 1 och 2).

–Vi har ambitiösa mål och arbetar aktivt för att minska utsläppen. Det är därför både glädjande och motiverande att se att det arbete vi gör leder till positiva resultat i fler kategorier än tidigare. Det här betyder mycket för oss eftersom vi ser att vår strategi fungerar, säger Norwegians hållbarhetschef Anders Fagernæs.

Transparens är avgörande

Sedan 2021 har Norwegian offentliggjort bolagets klimatarbete genom CDP och resultaten har varit positiva. Att jobba med öppenhet genom Carbon Disclosure Project är en central del i Norwegians hantering av den ökande efterfrågan på information om klimat och miljö från investerare, finansiella institutioner, kunder och beslutsfattare.

– Vi har tagit fram en strategi för att minska vår klimatpåverkan och vi anser att det verktyg som har störst effekt inom en snar framtid, är att öka användningen av fossilfritt flygbränsle. Förnyelse av flygplansflottan och användning av avancerade väderdata för mer bränsleeffektiv navigering, är ytterligare åtgärder som minskar utsläppen direkt. Vi tror att transparens, öppenhet och rapportering ger kunderna bättre förutsättningar att göra medvetna val, fortsätter Fagernæs.

Du kan läsa mer om CDP här: https://www.cdp.net/en

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4700 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har cirka 340 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm