Gå direkt till innehåll
Norwegian begränsar förlusten under lågsäsongen – förbereder sig på en historisk stark sommar

Pressmeddelande -

Norwegian begränsar förlusten under lågsäsongen – förbereder sig på en historisk stark sommar

Norwegian presenterar i dag resultaten för första kvartalet 2023. Siffrorna visar att bolaget har anpassat kapaciteten under den lugnare vintersäsongen, innan upptrappningen till årets mest reseintensiva sommarperiod. Fortsatt starka bokningssiffror gör att Norwegian förväntar en av de starkaste somrarna i bolagets historia. Under den reseintensiva sommaren kommer Norwegian enbart att flyga med egna flygplan och egen besättning.

Under första kvartalet 2023 begränsar bolaget det negativa rörelseresultatet (EBIT) till 916 MNOK. Resultatet före skatt (EBT) blev minus 992 MNOK. Likviditeten förbättrades till 8,6 miljarder NOK. I slutet av första kvartalet bestod Norwegians flygplansflotta av 72 flygplan.

– Årets första kvartal visar vår förmåga att anpassa säsongsvariationer baserat på efterfrågan. Vi har samtidigt har vi använt tiden väl till att förbereda oss på den intensiva reseperioden som vi nu går in i. Innan sommarsäsongen har vi fasat in 11 nya och moderna flygplan samt välkomnat många nya kollegor. Jag är väldigt glad över att vi den här sommaren varken behöver hyra in externa flygplan eller extern personal. Vi kommer uteslutande att välkomna våra resenärer med egna flygplan och egen personal, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Under första kvartalet 2023 hade Norwegian 3,8 miljoner passagerare jämfört med 2,2 miljoner under första kvartalet 2022. Kapaciteten (ASK) var på 6,0 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 4,9 miljarder säteskilometer. Produktionen var 13 procent lägre än förra kvartalet och det beror på att kapaciteten var anpassad till lågsäsongen. Kabinfaktorn var trots det 80,9 procent och visar att kapaciteten har varit väl anpassad till den lägre efterfrågan under vintersäsongen.

Hög regularitet trots vinterväder

Under 2022 utsågs Norwegian till Nordens mest punktliga flygbolag och den positiva trenden fortsätter under första kvartalet 2023, trots krävande väderförhållanden och strejker bland flygledare i Frankrike. Andelen avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell var på 83,5 procent under första kvartalet, medan regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,4 procent.

Väl positionerade för en historiskt stark sommar

– Vi har jobbat med att förbättra kundupplevelsen på Olso Gardermoen flygplats där vi har välkomnat 150 nya kollegor på våra nyinrättade tjänster vid incheckning, ombordstigning och ankomst. Vi är därmed väl förberedda, både på marken och i luften, för att önska passagerare välkomna under det som jag tror blir den starkaste sommaren i Norwegians historia, fortsätter Karlsen.

Under vintern har Norwegian förnyat lojalitetsprogrammet Norwegian Reward med nya förmåner för alla medlemmar. Resenärer som flyger extra ofta får nu ännu fler förmåner att välja mellan.

De nya förmånerna kommer att göra det ännu mer attraktivt för ett ökande antal affärsresenärer att välja Norwegian. Norwegians lojalitetsprogram utsågs nyligen till flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa och Afrika under prestigefulla Freddie Awards.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm