Gå direkt till innehåll
Norwegian begränsar förlusten under lågsäsongen – förbereder sig på en historisk stark sommar

Pressmeddelande -

Norwegian begränsar förlusten under lågsäsongen – förbereder sig på en historisk stark sommar

Norwegian presenterar i dag resultaten för första kvartalet 2023. Siffrorna visar att bolaget har anpassat kapaciteten under den lugnare vintersäsongen, innan upptrappningen till årets mest reseintensiva sommarperiod. Fortsatt starka bokningssiffror gör att Norwegian förväntar en av de starkaste somrarna i bolagets historia. Under den reseintensiva sommaren kommer Norwegian enbart att flyga med egna flygplan och egen besättning.

Under första kvartalet 2023 begränsar bolaget det negativa rörelseresultatet (EBIT) till 916 MNOK. Resultatet före skatt (EBT) blev minus 992 MNOK. Likviditeten förbättrades till 8,6 miljarder NOK. I slutet av första kvartalet bestod Norwegians flygplansflotta av 72 flygplan.

– Årets första kvartal visar vår förmåga att anpassa säsongsvariationer baserat på efterfrågan. Vi har samtidigt har vi använt tiden väl till att förbereda oss på den intensiva reseperioden som vi nu går in i. Innan sommarsäsongen har vi fasat in 11 nya och moderna flygplan samt välkomnat många nya kollegor. Jag är väldigt glad över att vi den här sommaren varken behöver hyra in externa flygplan eller extern personal. Vi kommer uteslutande att välkomna våra resenärer med egna flygplan och egen personal, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Under första kvartalet 2023 hade Norwegian 3,8 miljoner passagerare jämfört med 2,2 miljoner under första kvartalet 2022. Kapaciteten (ASK) var på 6,0 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 4,9 miljarder säteskilometer. Produktionen var 13 procent lägre än förra kvartalet och det beror på att kapaciteten var anpassad till lågsäsongen. Kabinfaktorn var trots det 80,9 procent och visar att kapaciteten har varit väl anpassad till den lägre efterfrågan under vintersäsongen.

Hög regularitet trots vinterväder

Under 2022 utsågs Norwegian till Nordens mest punktliga flygbolag och den positiva trenden fortsätter under första kvartalet 2023, trots krävande väderförhållanden och strejker bland flygledare i Frankrike. Andelen avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell var på 83,5 procent under första kvartalet, medan regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,4 procent.

Väl positionerade för en historiskt stark sommar

– Vi har jobbat med att förbättra kundupplevelsen på Olso Gardermoen flygplats där vi har välkomnat 150 nya kollegor på våra nyinrättade tjänster vid incheckning, ombordstigning och ankomst. Vi är därmed väl förberedda, både på marken och i luften, för att önska passagerare välkomna under det som jag tror blir den starkaste sommaren i Norwegians historia, fortsätter Karlsen.

Under vintern har Norwegian förnyat lojalitetsprogrammet Norwegian Reward med nya förmåner för alla medlemmar. Resenärer som flyger extra ofta får nu ännu fler förmåner att välja mellan.

De nya förmånerna kommer att göra det ännu mer attraktivt för ett ökande antal affärsresenärer att välja Norwegian. Norwegians lojalitetsprogram utsågs nyligen till flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa och Afrika under prestigefulla Freddie Awards.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm