Gå direkt till innehåll
Norwegian begränsar förlusterna och skyddar kassan under det första kvartalet

Pressmeddelande -

Norwegian begränsar förlusterna och skyddar kassan under det första kvartalet

Idag rapporterade Norwegian sitt resultat för första kvartalet 2022. Resultatet under årets säsongsmässigt svagaste kvartal påverkades av omikronviruset och kriget i Ukraina, vilket resulterade i en rörelseförlust (EBIT) på 849 miljoner NOK. Norwegian har fortsatt att skydda företagets kassa på en hög nivå, 7,5 miljarder NOK, vilket visar förmågan att anpassa sig till marknadens efterfrågan och disciplin att bevara likviditeten.

Under första kvartalet 2022 hade Norwegian 2,2 miljoner passagerare, en ökning från 0,2 miljoner under samma period förra året. Produktionen (ASK) var 3,9 miljarder säteskilometer, medan passagerartrafiken (RPK) var 3,0 miljarder säteskilometer. Kabinfaktorn ökade till 76,9 procent, upp från 38,5 procent under samma period förra året. Trots den starka tillväxten i tillgängliga platser och det stora antalet nya rutter genom kvartalet och in i april, har bolaget bibehållit höga kabinnivåer och förbättrat resultatet.

− Vi har anpassat oss till fluktuationer i efterfrågan och snabbt och effektivt lyckats skydda vår starka likviditetsposition även under en utmanande period. Ökningen av bokningar inför sommarsäsongen är signifikant och vi ser fram emot att välkomna våra kunder ombord på de närmare 280 rutter vi har att erbjuda. Det gläder mig att konstatera att våra affärsresenärer börjat återgå till flygresor. Vi vet att de sätter högt värde på vårt attraktiva linjenät och vår meriterande punktlighet, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

Punktligheten, antalet flyg som avgick enligt tidtabell, var 88,1 procent under första kvartalet 2022, en ökning från 87,8 procent föregående kvartal.

Norwegian har under kvartalet offentliggjort avtal om att leasa tio nya bränsleeffektiva 737 MAX 8-plan med leverans under våren 2023. Dessutom är Norwegian i färd med att leasa yterligare fem 737 MAX 8-flygplan, vilket kommer att ta flottan till 85 flygplan till sommaren 2023.

Se detaljerte trafikktall i vedlagte PDF.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm