Gå direkt till innehåll
Norwegian beklagar verkligen att strejken fortsätter

Pressmeddelande -

Norwegian beklagar verkligen att strejken fortsätter

Norwegian har lämnat flera förslag som ger samtliga skandinaviska piloterna anställningstrygghet, anställningsgaranti i tre år, behålla sina bra lönevillkor och inte minst tillknytning till moderbolaget. Därför är det oerhört tråkigt att det inte var möjligt att nå en överenskommelse med Norwegian Pilot Union (NPU) och Parat hos nationella medlaren, riksmäklaren. Strejken fortsätter dessvärre på obestämd tid.

Norwegian beklagar verkligen att strejken fortsätter och att resenärer, anställda och andra drabbas. Efter många timmars förhandlingar på fredag och natt till lördag lyckades man inte att nå en lösning. Norwegian vill få ett slut på strejken och har gått långt ekonomiskt för att avsluta strejken och skapa lugn i koncernen. Företaget lagt fram skriftliga garantier till NPU på centrala punkter som anställningsgaranti och anställningstrygghet, samt att bli tillknutna till koncernen.

Det här har piloterna erbjudits:

  • 3 års anställningsgaranti för samtliga piloter i Skandinavien (dvs en garanti mot nedbemanning i pilotbolagen)
  • Koncernansenitet för alla B737 piloterna (kortdistans)
  • Bra karriärmöjligheter även på långdistansflygningarna (B787)
  • Oförändrade lönevillkor (snittlönen för en kapten är 1,1 MNOK per år före försäkring och pension, styrman drygt 740 000 NOK per år före försäkring och pension)
  • Minst 184 fridagar per år, d vs minimal förändring
  • Marginella förändringar i arbetstid och flexibilitet
  • Pension; högsta sats på premiebestämd pension samt en stängd förmånsbaserad pension för de som har 10 år eller mindre kvar till pension (65 år)
  • Skattefri utbetalning på cirka 3,5 MNOK om de blir av med flygcertifikatet (Loss of Licence försäkring 40 G)
  • Gemensam förhandlingsrätt för de norska, svenska och danska piloterna

    Norwegian gick back med 1,6 miljarder NOK under 2014. Företaget har sedan oktober 2014 suttit i förhandlingar med NPU och Parat för att tillsammans hitta kostnadsbesparingar och effektivitet utan att lyckas.

Se senaste pressmeddelande för lördagens flygningar.

Norwegians ledning kommer vara tillgänglig för media idag lördag kl. 13.00 på Norwegians huvudkontor i Fornebu utanför Oslo.

För mer information:

Norwegians presstelefon: +47 815 11 816

Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 424 linjer till 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 4 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövännliga flygplan och har en flotta på 96 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år. Både under 2013 och 2014 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. Under 2014 tog Norwegian även hem tre priser i det prestigefyllda Passenger Choice Awards för bästa flygbolag i Europa, “best Inflight Connectivity and Communications” för gratis Wi-Fi ombord och pris för sin unika karttjänst ombord på Dreamlinerplanen. Dessutom utsågs Norwegian 2014 till Europas bästa lågprisbolag av AirlineRatings.com för andra året i rad. 
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm