Gå direkt till innehåll
Norwegian får godkänt att köpa Widerøe

Pressmeddelande -

Norwegian får godkänt att köpa Widerøe

Konkurrensverket i Norge har idag godkänt att Norwegian får köpa norska flygbolaget Widerøe.
– Vi är mycket glada över dagens beslut från Konkurrensverket. Vi kommer nu att ta tag i arbetet med att säkerställa ett ännu bättre erbjudande till passagerare i Norge, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket har fattat det här beslutet och att de har lyssnat på vår input. Förvärvet kommer att ge kunderna ett bättre linjeutbud, fler valmöjligheter och bidra till att trygga arbetsplatser i Norge. Det här innebär att våra kunder kommer att kunna resa genomgående i båda linjenäten, både i Norge och internationellt. Vi kommer att få en mer effektiv verksamhet och kan säkerställa en stark flygmarknad i Norge med lokala arbetsplatser och bra arbetsvillkor, fortsätter Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket har tagit hänsyn till vår input i utvärderingen och är självklart otroligt glada över att de godkänner förvärvet. Vi har stor respekt för att det här har varit ett krävande ärende för Konkurrensverket. Dokumentationen har varit väldigt omfattande. Nu ser vi fram emot att jobba tillsammans med Norwegian för att erbjuda bättre och mer konkurrenskraftiga flygbiljetter till de som är beroende av flyget som kollektivtransport, säger Stein Nilsen, Widerøes koncernchef.

–Förvärvet säkerställer arbetstillfällen i Norge med norska löner- och arbetsvillkor, att kritisk kollektivtransport fortsätter i norsk regi, och att Widerøe fortsätter som ett eget flygbolag och varumärke med huvudkontor i Bodö. Bättre julklapp kunde jag inte få, säger Nilsen.

Starkare inrikes i Norge och internationellt
För passagerare i Norge kommer utbudet stärkas bland annat genom att Widerøes omfattande regionala linjenät knyts närmare Norwegians nationella och internationella linjer. Widerøe trafikerar över 40 små och mellanstora flygplatser över hela Norge, och flyger dessutom till några större flygplatser i Europa. Norwegian trafikerar under högsäsongen över 300 linjer till över 120 destinationer i Norden och Europa.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm