Gå direkt till innehåll
Besättning från vänster: Christian Pettersson, Stefan Frigo, Anna Bondesson, Julia Jägstad , Simona Boriova och Sandra Eriksson. I mitten står resenär Nina Fajerson som fått ett presentkort på flygbiljetter.
Besättning från vänster: Christian Pettersson, Stefan Frigo, Anna Bondesson, Julia Jägstad , Simona Boriova och Sandra Eriksson. I mitten står resenär Nina Fajerson som fått ett presentkort på flygbiljetter.

Pressmeddelande -

Norwegian firar 20 år i Sverige och över 70 miljoner passagerare

Idag firar Norwegian att det är exakt 20 år sedan flygbolaget började flyga från Stockholm Arlanda och Sverige. Den 1 september 2003 startade Norwegians flygverksamhet i Sverige och sedan dess har över 70 000 000 passagerare flugit till och från samt inom Sverige. Enbart till och från Stockholm Arlanda har över 65 000 000 passagerare flugit med Norwegian sedan starten.

Förra året firade Norwegian att det var 20 år sedan flygbolaget etablerades. Norwegians allra första flygning gick från Oslo till Bergen den 1 september 2002. Sedan dess har totalt över 300 miljoner flugit med Norwegian över hela linjenätet. Ett år senare, den 1 september 2003, började Norwegian flyga från Stockholm Arlanda Airport och det allra första flyget från Sverige gick från Arlanda till Oslo Gardermoen. Norwegian firar därmed 20 år i Sverige idag.

– Vi är väldigt glada över att kunna fira 20 år i Sverige och att det idag är exakt 20 år sedan vi började flyga från Stockholm. Jag skulle vilja tacka alla passagerare som har valt att flyga med oss under alla dessa år och som fortsätter att flyga med oss. Sverige är en av våra absolut viktigaste marknader och vårt mål är att fortsätta erbjuda en bra produkt med ett stort och varierat linjenät till attraktiva destinationer till konkurrenskraftiga priser, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Norwegian har idag 4700 anställda. Huvudmarknaden är Norden med ett stort linjenät till över 110 destinationer mellan Norden och resten av Europa. I Sverige trafikerar Norwegian tio flygplatser där Stockholm Arlanda Airport är störst med direktflyg till cirka 50 destinationer. I våras började bolaget flyga från två nya flygplatser i Sverige med direktflyg till Spanien – från Stockholm Skavsta Airport och Växjö Småland Airport.

– Det finns ett stort förtroende för den svenska flygresemarknaden, och Norwegians långa relation med Stockholm Arlanda Airport är ett tydligt tecken på detta. Sverige har mycket att bjuda på och vårt läge i Europa gör att flygtillgänglighet är en viktig parameter för att attrahera besökare, både turister, affärsresenärer och besök från släkt och vänner, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia

Norwegian har stort fokus på hållbarhet med ett mål om att minska utsläppen med 45 procent fram till 2030, vilket är i linje med 1,5 graders målet i Parisavtalet. För att nå målet arbetar bolaget med tre parallella delar; att förnya flygplansflottan till ännu mer bränsleeffektiva flygplan, att med avancerade väder- och vinddata i cockpit flyga mer effektivt samt att successivt öka inblandningen av fossilfria flygbränslen.

Kuriosa:

  • År 2003 kostade en flygbiljett mellan Stockholm Arlanda och Oslo från 296 kronor per enkel resa och gällde bara om man bokade online.
  • 2002 bokades 20 procent av flygbiljetterna online och bara ett år senare (2003) hade antalet online-bokningar ökat till 44 procent. 2005 bokades över 80 procent av alla flygbiljetter online.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm