Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian först ut med WiFi på flygningar inom Europa

Den här veckan har Norwegian som första flygbolag lanserat internet ombord på europeiska flygningar. Innan sommaren kommer 11 flygplan att utrustas med den nya tjänsten och till årsskiftet kommer 21 flygplan att ha WiFi ombord.

– Vi är stolta över att vara det första flygbolaget som erbjuder trådlöst internet ombord på flygningar inom Europa. Den här tjänsten har länge varit efterfrågad av våra passagerare. Vi är mycket glada över att äntligen kunna erbjuda våra resenärer möjligheten att jobba, läsa webbtidningar, spela spel eller se på webb-tv när de flyger med oss. Detta är en tjänst som inget annat flygbolag erbjuder på sina flygningar inom Europa, så det ger oss en stor konkurrensfördel, säger Norwegians IT-direktör Hans-Petter Aanby.

Alla nya flygplan får WiFi installerat
Installationen av WiFi-lösningen sker i Stavanger. Flygplanen får en antenn monterade på flygplanskroppen som sedan kommunicerar med en satellit. Inne i flygplanet finns två separata nätverk, ett som är öppet för passagerarna och ett som endast kan användas av piloter och kabinbesättning för att de ska kunna utföra sitt arbete i luften mer effektivt.

Innan sommaren 2011 kommer Norwegian erbjuda WiFi på elva flygplan och till årsskiftet kommer 21 flygplan att vara utrustade med den nya teknologin. Under 2012 ökar antalet flygplan med WiFi ombord till 40 stycken.

Det är de allra nyaste flygplanen av modell Boeing 737-800 som får den nya teknologin installerad. Norwegians 737-300-flygplan fasas just nu ut vilket innebär att Norwegians flygplansflotta under 2012 endast kommer att bestå av 737-800-flygplan. Norwegian kommer då att ha en av Europas nyaste, mest konstadseffektiva och miljövänligaste flygplansflottor, med en genomsnittsålder på 3 år.

Norwegian har valt det amerikanska företaget Row 44 som leverantör av WiFi-systemet. Row 44 levererar idag samma teknologi till amerikanska Southwest Airlines. För mer information om Row44 vänligen besök www.row44.com.

Kontaktpersoner:
Åsa Larsson, pressansvarig Norwegian + 46 735 22 22 42

Ämnen


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren och erbjuder 238 linjer till 95 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Norwegian transporterade nära 11 miljoner passagerare under 2009, har 2 000 anställda och en flygplansflotta bestående av 54 flygplan. 73 ny Boeing 737-800W levereras mellan 2008 och 2014 och innebär att Norwegian kommer att ha den mest moderna, effektiva och mest miljövänliga flygflottan i kommersiell drift när alla flygplan är på plats. För mer information besök www.norwegian.com

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm