Open skies
Följ Norwegian

Norwegian har fått ett svenskt drifttillstånd – det första svenskregistrerade planet har landat på Arlanda

Pressmeddelande   •   Nov 21, 2018 09:14 CET

Norwegians första svenskregistrerade flygplan på väg från Boeingfabriken i Seattle (Boeing 737 MAX 8). Foto: Atle Straume

Norwegian har fått ett operativt drifttillstånd av Transportstyrelsen, ett svenskt AOC (Air Operator Certificate). Det svenska bolaget Norwegian Air Sweden (NSE) ger Norwegian ett ännu starkare fotfäste i EU.

I morse landade Norwegians första svenskregistrerade flygplan på Stockholm Arlanda Airport. Planet som flög till Arlanda direkt från Boeingfabriken i Seattle är en fabriksny Boeing 737 MAX 8 med registreringsnummer SE-RTA.

– Vi är glada över att ha ett svenskt AOC på plats. Med ett starkare fotfäste i Skandinavien kan vi få tillgång till fler trafikrättigheter och lansera nya direktlinjer som tidigare inte har trafikerats. Arlanda har potential att bli en stor internationell trafikknutpunkt för flyg mellan Asien och Nordamerika men det kräver en mer flygvänlig politik och konkurrens på lika villkor, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian kommer inom kort att ansöka om trafikrättigheter som bland annat innebär ansökan hos amerikanska transportdepartementet (DOT) för att få flyga till USA på Norwegian Air Sweden.

Det var under 2017 som Norwegian påbörjade processen med ett svenskt drifttillstånd hos Transportstyrelsen. Det svenska drifttillståndet heter Norwegian Air Sweden (NSE).

Kontakt endast för media:
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.