Gå direkt till innehåll
Norwegian ingår avtal om att köpa Widerøe

Pressmeddelande -

Norwegian ingår avtal om att köpa Widerøe

Norwegian har ingått avtal med WF Holding AS om att köpa norska flygbolaget Widerøe. Avtalet ger kunderna ett bättre linjeutbud, fler valmöjligheter och bidrar till att stärka arbetsplatser. Widerøe fortsätter att vara ett eget flygbolag med eget varumärke, egen organisation och med huvudkontor i Bodø i Nordnorge.

För passagerare i Norge förbättras utbudet bland annat genom att Widerøes omfattande regionala linjenät knyts närmare Norwegians nationella och internationella linjer så att kunderna kan resa genomgående i båda linjenäten. Widerøe trafikerar över 40 små och mellanstora flygplatser över hela Norge, och flyger dessutom till några större flygplatser i Europa. Norwegian trafikerar över 300 linjer till 114 destinationer i Norden och Europa.

Flygbolagen kompletterar varandra

– Det här är en milstolpe i norsk flyghistoria. Vi är två norska flygbolag som har levt sida vid sida under många år och tillsammans kan vi flygmarknaden väldigt bra. Vi ska nu tillsammans skapa ett ännu bättre och heltäckande erbjudande till alla våra passagerare, och vi ser fram emot att kunderna kan resa både enkelt och genomgående på våra linjenät, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

De två bolagen har ett fåtal överlappande linjer och kompletterar varandra väl. Av totalt 107 linjer i Norge (där Widerøe trafikerar 85 och Norwegian trafikerar 22), är det endast fem överlappande linjer som alla trafikeras med standard jetflygplan.

Norsk luftfartshistoria

Widerøe är Norges äldsta flygkoncern med huvudkontor i Bodø och administrativt kontor i Oslo. Bolaget har en flygplansflotta som består av strax under 50 flygplan och en marknadsandel på norska inrikeslinjer på cirka 20 procent mätt i antal passagerare.

– Widerøe har en snart 90 år lång historia och vi är garanten för ett regionalt fungerande linjenät i Norge. Även om vi har gjort ett gediget fotavtryck i Norge är vi mindre i internationella sammanhang. Mycket höga avgifter i Norge i kombination med en tuff internationell konkurrens gör det svårt för ett litet regionalt flygbolag att klara sig utan en stark partner. Vi är därför väldigt glada över att ha hittat en väg framåt tillsammans med Norwegian och att vi får en industriell ägare som vill utveckla bolagen vidare. Vi är övertygade om att den här lösningen är det bästa för Widerøe, för våra anställda och inte minst för våra kunder, säger Widerøes koncernchef Stein Nilsen.

– Avtalet säkerställer ett ännu bättre utbud för passagerarna i Norge och underlättar en mer effektiv verksamhet som lägger grunden för en stark norsk flygbransch med norska arbetsplatser och bra arbetsvillkor. De två bolagen kan tillsammans med norska resebranschföretag ha större möjligheter att utveckla turismen i Norge. Vi ska se till att alla passagerare får ett komplett erbjudande, bland annat vårt attraktiva Norwegian Reward lojalitetsprogram, fortsätter Karlsen.

Båda flygbolagen fortsätter att ha baser, huvudkontor och anställda i Norge på samma sätt som idag med sina respektive anställnings- och kollektivavtal. Widerøe behåller befintliga avtal med andra flygbolag.

Den avtalade köpeskillingen för aktierna i Widerøe är 1 125 miljoner NOK. Den slutliga köpeskillingen kommer att fastställas utifrån vissa villkor, bland annat justerat för Widerøes lönsamhet under 2023. För mer detaljerad finansiell information, vänligen se börsmeddelande.

Om Widerøe
Widerøe är Norges äldsta flygkoncern med över 3500 engagerade medarbetare.
Koncernen består av dotterbolagen Widerøe`s Flyveselskap AS, Widerøe Ground Handling AS, Widerøe Technical Services AS, Widerøe Zero AS, Widerøe Property AS och Widerøe Asset AS.

Regionalt har Widerøes flygningar stor betydelse för både näringsliv, sjukvård, utbildning, turism och kultur, och fungerar som Norges regionala kollektivtrafik. Widerøe Ground Handling sköter marktjänster på 42 flygplatser i Norge och Widerøe Technical Services har tekniska baser och tjänster på fem olika destinationer i Norge.

Widerøekoncernen ägs av WF Holding, där Flyco och Fjord1 äger 66 respektive 34 procent.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm