Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med ett årsresultat på drygt 1,1 miljarder norska kronor för 2016

Pressmeddelande   •   Feb 16, 2017 07:00 CET

Global expansion med lansering av nya linjer, fullsatta plan och fortsatt förnyelse av flygplansflottan bidrog till att Norwegian i dag presenterar det bästa resultatet någonsin i bolagets historia. Årsresultatet var på 1,135 miljarder norska kronor. Genomgående för hela året rapporterade Norwegian en mycket hög kabinfaktor som på årsbasis var på 88 procent.

Årsresultatet för 2016 var på 1,135 miljarder norska kronor medan rörelseresultatet (EBIT) var på 1,820 miljarder. Siffrorna är starkt påverkade av Norwegians internationella tillväxt, särskilt på interkontinentala linjer samt i Spanien och Storbritannien. Samtidigt ökar marknadsandelarna på alla nordiska huvudflygplatser.

Omsättningen uppgick till drygt 26 miljarder norska kronor – en tillväxt på 16 procent. Bolaget satte 21 fabriksnya flygplan i trafik under 2016, något som bidrog till en kapacitetstillväxt (ASK) på 18 procent. Kabinfaktorn ökade med 1,5 procentenheter till 88 procent på årsbasis.Totalt reste 29,3 miljoner passagerare med Norwegian under 2016, en ökning med 14 procent jämfört med föregående år.

Resultatet för fjärde kvartalet uppgick till 197 miljoner norska kronor. Norwegian omsatte drygt 6,1 miljarder norska kronor under fjärde kvartalet, en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Den största ökningen stod den internationella trafiken för men utvecklingen i Norden var också positiv. Kabinfaktorn var på 86 procent. Drygt 7 miljoner passagerare flög med Norwegian under fjärde kvartalet vilket motsvarade en passagerartillväxt på 17 procent.

-Vi är mycket nöjda med att vi under ett år med stark internationell tillväxt, etablering på nya marknader och hård konkurrens, levererar bolagets bästa resultat någonsin. Med vår globala strategi bidrar vi positivt lokalt och till ökad sysselsättning där vi flyger, utöver att allt fler har råd att flyga – särskilt mellan kontinenterna. Under 2016 fick vi ta emot flera stora internationella kundutmärkelser som vi aldrig hade fått utan våra duktiga medarbetare på Norwegian. Vi går in i 2017 med ambitionen att stärka vår position på etablerade marknader samtidigt som vi utvecklar linjenätet i helt nya områden. Under 2017 kommer 32 nya flygplan att sättas i trafik varav nio är 787-9 Dreamlinerplan. Vi kommer att lansera över 50 nya linjer och anställa över 2000 nya kollegor över hela världen, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Tore Østby, IR-chef, tel: +47 99 54 64 00
Charlotte Holmbergh Jacobsson, Informationschef, tel: 0709 89 05 18

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen. Bolaget erbjuder idag över 450 linjer till 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2016 transporterade Norwegian närmare 30 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har över 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på drygt 120 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.