Gå direkt till innehåll
Norwegian med ett rekordstarkt rörelseresultat på 2,23 miljarder NOK för 2023

Pressmeddelande -

Norwegian med ett rekordstarkt rörelseresultat på 2,23 miljarder NOK för 2023

Norwegian presenterar idag resultaten för fjärde kvartalet 2023 och preliminärt helårsresultat för 2023. För helåret 2023 levererade Norwegian ett rörelseresultat (EBIT) på 2 332 miljoner NOK, det högsta rörelseresultatet i bolagets historia. Likviditeten förbättrades under kvartalet till 9,5 miljarder NOK vid årets slut. Siffrorna visar Norwegians förmåga att leverera ett starkt resultat genom att anpassa kapaciteten under de lugnare vintermånaderna. Bolaget rankades återigen bland de bästa flygbolagen i Europa på punktlighet och regularitet.

För helåret 2023 uppgick rörelsemarginalen till 9 procent, vilket också är rekordhögt. Under fjärde kvartalet 2023 levererade bolaget ett rörelseresultat (EBIT) på 328 miljoner NOK. Resultat före skatt (EBT) uppgick till 1 804 miljoner NOK för helåret 2023 och 208 miljoner NOK för kvartalet. Vid slutet av året hade Norwegian en flotta på 87 flygplan varav 20 var toppmoderna 737 MAX 8-plan.

– Jag är glad över att Norwegian under 2023 åstadkommit bolagets högsta driftsresultat någonsin. Vår trogna kundbas fortsätter att växa och vi är tacksamma för det förtroende de visar. Våra kollegor arbetar ihärdigt för att säkerställa att vi levererar bra operationellt, och det gäller allt från planering av linjenät och service till den dagliga verksamheten på både marken och i luften, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Fler passagerare och högre kabinfaktor
Norwegian hade 4,7 miljoner passagerare under kvartalet, en ökning från 4,6 miljoner passagerare under fjärde kvartalet 2022. Kapaciteten (ASK) var på 7,1 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 6,0 miljarder säteskilometer. Jämfört med förra kvartalet minskade kapaciteten med 32 procent eftersom bolaget anpassade produktionen till den säsongsmässigt lägre efterfrågan under vinterperioden. Kabinfaktorn under kvartalet var på 84,4 procent, en ökning med tre procentenheter jämfört med samma period året innan.

Punktligheten, andel avgångar som gick enligt tidtabell, var 81,5 procent, en minskning från 82,3 procent för samma kvartal föregående år. Även om punktligheten sjönk i december då vintervädret påverkade driften på centrala flygplatser, klarade Norwegian med gedigen insats att transportera nästan samtliga passagerare hem till högtiden. Den globala analysbyrån Cirium utsåg Norwegian Air Shuttle (DY) till Europas mest punktliga flygbolag i Europa och det femte mest punktliga flygbolaget under 2023. Norwegian rankades även i toppen bland de flygbolag med minst inställda avgångar.

Norwegian har förvärvat av Widerøe
I januari fullföljde Norwegian uppköpet av det norska inrikesflygbolaget Widerøe som har en flotta på 48 plan, huvudsakligen turbopropplan. Uppköpet gör det möjligt för bolagen att samköra linjenäten, få betydande operationella synergier och ge Norwegian en bredare plattform genom Widerøes betydande offentliga linjer med trafikplikt.

– Vi är nu i färd med att inkludera Widerøe i koncernen. Jag ser verkligen fram emot att utbyta decennier av erfarenhet mellan de två flygbolagen. Det här innebär att vi kan ge ett bättre och mer heltäckande erbjudande till våra kunder, fortsätter Karlsen.

Utdelning och förväntningar
Styrelsen har som mål att föreslå en utdelning på 0,60 NOK per aktie för 2023 till bolagsstämman 2024. Utdelning förutsätter godkännande från bolagets långivare. Om det inte blir något godkännande föreslår styrelsen att utdelningsbeloppet placeras i en fond för senare utbetalning.

Bokningstrenden är fortfarande positiv. Kunderna beställer biljetter tidigare jämfört med de två föregående åren, vilket ger bolaget bättre förutsägbarhet.

För helåret 2024 är prognosen en total produktion (ASK) på cirka 36 miljarder säteskilometer, vilket motsvarar en tillväxt på cirka 12 procent från 2023. Per idag förväntas att vinsten för 2024 kommer att förbättras och bolaget förväntar ett rörelseresultat (EBIT) i storleksordningen 2,5 till 3,2 miljarder NOK.

Norwegians kunder uppskattar flygbolagets punktlighet och ökande linjenätet. Förvärvet av Widerøe bidrar till att ytterligare stärka Norwegians position som en prioriterad reseaktör i hela Norden.

Norwegian fortsätter med reducerad kapacitet under resten av vintersäsongen för att matcha den lägre efterfrågan under perioden. Från mars och framåt ökar kapaciteten igen till det säsongsmässigt reseintensiva sommarhalvåret. Bolaget ökar flygplansflottan till cirka 90 plan under högsäsongen sommaren 2024.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4700 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har cirka 340 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm