Gå direkt till innehåll
Norwegian Boeing 737 MAX
Norwegian Boeing 737 MAX

Pressmeddelande -

Norwegian med ett resultat före skatt på 861 miljoner NOK och god passagerartillväxt

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat före skatt (EBT) på 861 miljoner norska kronor. Det är något ned från förra årets resultat, vilket delvis beror på högre oljepriser och flygskatt (passageraravgift) i Norge. Kabinfaktorn för andra kvartalet var på 88 procent. Utvecklingen är genomgående bra på alla marknader där Norwegian har verksamhet.

Kabinfaktorn för andra kvartalet på 88 procent var på samma höga nivå som motsvarande period förra året. Detta innebär att Norwegian fyller planen bättre, något som även innebär en betydande minskning av CO2-utsläpp per passagerarkilometer (RPK).

Under andra kvartalet har en Boeing 787 Dreamliner, åtta 737-800 och två nya Boeing 737 MAX-plan fasats in i flottan. Inom några år kommer Norwegian att ha en flygplansflotta på minst 42 Dreamliner långdistansplan.

Positiv utveckling på alla marknader

Totalt under andra kvartalet flög 8,6 miljoner passagerare med Norwegian – en ökning med 12 procent. Den starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian på Oslo Gardermoen och London Gatwick. Under andra kvartalet startade Norwegian transatlantiska flygningar med bolagets kort- och mellandistansplan, etablerade ny långdistansbas i Rom och lanserade den allra första linjen till Sydamerika (Buenos Aires).

Norwegian omsatte 7,8 miljarder norska kronor under andra kvartalet, en ökning med 17 procent jämfört med samma kvartal förra året. Försäljningen av 2,5 procent av Bank Norwegian aktier bidrog positivt till ett resultat efter skatt på 1,1 miljarder norska kronor. Norwegians likvida medel ökade kraftigt från tre miljarder norska kronor förra året till strax under sex miljarder norska kronor i år. Både kapacitetstillväxten (ASK) och trafiktillväxten (RPK) var på 19 procent under andra kvartalet. Tillväxten för hela året förväntas bli 25 procent.

Norwegian återigen utsett till världens bästa lågprisbolag på långdistans

I juni utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistans för tredje året i rad, i konkurrens med flygbolag från hela världen. Norwegian utsågs även till bästa lågprisbolag i Europa, för femte året i rad. SkyTrax Awards anses vara den mest prestigefyllda och erkända prisutdelningen i flygbranschen.

Norwegians allra första Boeing 737 MAX-plan levererades under försommaren. Norwegian är först i Europa med den här modellen som är en uppgraderad version av Boeing 737-800 som bolaget redan flyger med på kortlinjerna. Den nya flygplanstypen har en räckvidd som möjliggör interkontinentala flygningar.

– Jag är väldigt nöjd med den höga kabinfaktorn det här kvartalet. Sedan starten för Norwegian år 2002 har nu över 200 miljoner passagerare visat förtroende och rest med oss, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Vi har haft betydande extra kostnader för inhyrning av flygplan, höga oljepriser och flygskatten, passageraravgiften, som regeringen i Norge införde förra året. Detta har haft en negativ effekt på resultatet. Vi ser dock positivt på utvecklingen framöver, både vad gäller biljettförsäljning och förköp de närmaste månaderna samt lansering av nya linjer. Det har varit särskilt glädjande att ta emot två internationella SkyTrax-utmärkelser. Det hade aldrig varit möjligt utan alla våra duktiga medarbetare och våra kunder som har röstat på oss, fortsätter Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler detaljer.

För mer information:
Tillförordnad Finansdirektør Tore Østby, tel: +47 99 546 400

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 130 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

Både 2015 och 2016 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För fjärde året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm