Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med ett resultat på 1 miljard NOK och god passagerartillväxt för tredje kvartalet

Pressmeddelande   •   Okt 26, 2017 07:00 CEST

Norwegian 737 MAX

Norwegian presenterar i dag ett nettoresultat på en miljard norska kronor för årets tredje kvartal. Det är en förbättring med fyra procent från samma kvartal året innan. Kabinfaktorn ökade till 92 procent. Utvecklingen har varit bra i alla marknader där Norwegian har verksamhet men tillväxten har varit särskilt stark i USA och Spanien.

Tredje kvartalet präglades av stark internationell passagerartillväxt och hög kabinfaktor samt utökad och förnyad flygplansflotta. Totalt reste 9,8 miljoner passagerare med Norwegian, en ökning med 14 procent jämfört med samma kvartal förra året. Ökningen mätt i antal passagerare var störst i USA (79 procent) och i Spanien. Kabinfaktorn ökade till 91,7 procent och kapacitetstillväxten (ASK) var på 25 procent.

Bolaget har satt tio nya flygplan i trafik; fyra Boeing 737 MAX, en Boeing 737-800 och fem Boeing 787-9 Dreamliner. En ny flygplansflotta i kombination med hög kabinfaktor minskar utsläppen per passagerarkilometer. Under tredje kvartalet minskade utsläppen med två procent per passagerarkilometer.


Stark likviditet

Under tredje kvartalet hade Norwegian en omsättning på drygt 10 miljarder norska kronor, en ökning från 8,3 miljarder norska kronor för samma kvartal föregående år. Norwegian har en stark likviditet med ett kontantinnehav som uppgår till 5,6 miljarder norska kronor.

– Jag är mycket nöjd med både passagerartillväxten och kabinfaktorn för det här kvartalet. Under våra 15 år i luften har närmare 210 miljoner passagerare visat oss förtroende och rest med oss. Allt fler resenärer från USA, Spanien och andra delar av världen bidrar till den starka tillväxten. Det visar att vår globala strategi är på väg att realiseras, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Vi har dock haft betydande extra kostnader för inhyrning av flygplan och kompensation till resenärer som drabbats av förseningar, vilket påverkar resultatet kraftigt. Utvecklingen framöver ser dock bra ut och det gäller biljettförsäljning både av etablerade och nya linjer, fortsätter Kjos.

Under tredje kvartalet har Norwegian startat 14 nya interkontinentala linjer, bland annat till Singapore, Denver och Seattle som är helt nya destinationer. Koncernens brittiska dotterbolag, Norwegian Air UK, fick amerikanskt flygtillstånd och samarbetet med easyJet lanserades. Tillsammans med UNICEF lastade Norwegian en helt fabriksny Dreamliner full med nödhjälp till 300 000 barn i Yemen. Det var den fjärde nödhjälpsflygningen på lika många år.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Tillförordnad finansdirektör Tore Østby, tel: +47 99 546 400
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709 89 05 18

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 140 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

År 2015,2016 och 2017 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.