Gå direkt till innehåll
Norwegians besättning ombord Boeing 737 MAX 8
Norwegians besättning ombord Boeing 737 MAX 8

Pressmeddelande -

Norwegian med ett resultat på 1,6 miljarder NOK för tredje kvartalet

Norwegian presenterar i dag ett resultat före skatt på drygt 1,6 miljarder NOK för tredje kvartalet. Trots en kapacitetstillväxt på 33 procent så minskar kostnaderna. Enligt bolagets strategi kommer tillväxten att avta framöver och kostnaderna minska ytterligare.

Nettoresultatet för tredje kvartalet var 1,3 miljarder NOK, en förbättring med 18 procent jämfört med samma kvartal förra året. Bolagets enhetskostnader exklusive bränsle minskade med 10 procent medan omsättningen ökade med 33 procent till 13,4 miljarder NOK. Totalt flög närmare 11 miljoner passagerare med Norwegian under tredje kvartalet – en ökning med 11 procent. Kabinfaktorn för tredje kvartalet var på höga 90,5 procent mot 91,7 procent förra året.

Norwegian har de senaste åren gjort omfattande investeringar och etablerat nya baser internationellt och på nya marknader, rekryterat flera tusen medarbetare, företrädesvis piloter och kabinpersonal samt lanserat många nya linjer och ökat kapaciteten på väletablerade linjer. Det starka internationella fotavtrycket har bland annat bidragit till att USA nu står för den största enskilda marknaden efter Norge när det gäller bolagets totala intäkter.

– Det är glädjande att kunna presentera ett bra resultat med minskade enhetskostnader trots en stark tillväxt, särskilt internationellt. Tillväxten kommer att sakta ned framöver och vi kommer kunna skörda av de stora investeringar vi har gjort vilket gynnar våra kunder, anställda och aktieägare. Det råder dock ingen tvekan om att hård konkurrens, höga oljepriser och en stark dollar kommer att påverka hela branschen och gör det ännu viktigare att effektivisera driften ytterligare och fortsätta minska kostnaderna, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

En ny flygplansflotta minskar både utsläppen och kostnaderna
Norwegian har en an världens yngsta och modernaste flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Tack vare den unga flottan har bolaget minskat utsläppen per passagerare med 30 procent sedan 2008 och utsetts till det mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av det oberoende miljöinstitutet ICCT (International Council on Clean Transportation).

– En ny rapport som har publicerats det här kvartalet visar att Norwegian är det mest bränsleeffektiva flygbolaget på transatlantiska linjer. Det bekräftar att den absolut viktigaste miljöåtgärden som flygbolag kan göra är att investera i marknadens nyaste flygplan. Nya flygplan är ömsevinst för miljön, för passagerarnas komfort ombord, för biljettpriserna och bidrar dessutom till lägre kostnader för Norwegian, fortsätter Kjos.

Under tredje kvartalet har Norwegian fasat in en fabriksny Boeing 787-9 Dreamlinerplan och fyra Boeing 737 MAX-plan i flottan. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamliner, 12 Boeing 737 MAX 8 och har sedan tidigare fått bolagets två sista Boeing 737-800.

Se bifogad PDF för fler detaljer.

Kontakt för media:
Norwegians pressnummer: +47 815 11 816
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm