Gå direkt till innehåll
Norwegian med ett starkt resultat för andra kvartalet 2023

Pressmeddelande -

Norwegian med ett starkt resultat för andra kvartalet 2023

Norwegian levererar ett rörelseresultat (EBIT) på 651 miljoner NOK för andra kvartalet, präglat av stabil operationell drift inför den reseintensiva sommaren. Norwegian och Strawberry har idag dessutom kommunicerat att det blir Avida som blir bolagets finansiella partner i det nyetablerade bonusprogrammet. Tillsammans med förvärvet av norska flygbolaget Widerøe som nyligen har aviserats, kommer de nya partnerskapen bidra till att Norwegian kan erbjuda ännu bättre och mer sömlösa reseupplevelser.

Under andra kvartalet 2023 levererade Norwegian ett rörelseresultat (EBIT) på 651 miljoner NOK. Resultatet före skatt (EBT) blev 538 miljoner NOK. Likviditeten förbättrades till 9,3 miljarder NOK. Vid slutet av kvartalet hade Norwegian en flygplansflotta på 81 plan.

Hög kabinfaktor och stabil operationell drift
Under andra kvartalet 2023 hade Norwegian 5,6 miljoner passagerare jämfört med 5,0 miljoner passagerare under andra kvartalet 2022. Kapaciteten (ASK) var på 8,7 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 7,3 miljarder säteskilometer. Kapacitetsökningen under den reseintensiva sommarsäsongen var 44 procent högre än föregående kvartal. Kabinfaktorn var på 84,4 procent under andra kvartalet jämfört med 81,2 procent under samma kvartal förra året.

– Det här kvartalet har visat vår förmåga att öka kapaciteten och leverera stabil operationell drift med en punktlighet och regularitet som är bland de bästa flygbolagen i Europa. Det här är ett resultat av att våra 4700 kollegor varje dag gör sitt yttersta för att passagerarna ska komma fram till sina destinationer så effektivt som möjligt. Den här sommaren har vi uteslutande transporterat våra resenärer med egna flygplan och egen besättning. Det innebär att vi kan erbjuda en bra Norwegian-upplevelse genom hela resan, något som har bidragit till att vi är ett av de mest omtyckta flygbolagen i Norden, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Andelen avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell var på 81,5 procent under andra kvartalet, jämfört med 78,8 procent under samma kvartal förra året. Regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,5 procent. I maj utsågs Norwegian till Europas mest punktliga flygbolag av analysföretaget Cirium. Även i april, juni och juli var Norwegian bland de mest punktliga flygbolagen i Europa.

– Sommaren 2023 blir en av de starkaste i Norwegians historia. Jag är glad över att bokningarna framöver fortsätter att vara starka med affärsresenärer som återvänder och andra som planerar att resa med oss under hösten, fortsätter Karlsen.

Hållbar tillväxt med partnerskap
I april kommunicerade Norwegian att bolaget ingår ett strategiskt partnerskap med Norsk e-Fuel för att bygga världens första fullskaliga elektrobränslefabrik i Mosjøen i Nordnorge. Fabriken ska tillverka fossilfritt flygbränsle. Partnerskapet förväntas täcka cirka 20 procent av Norwegians behov av fossilfritt bränsle till 2030. Norwegian kommer dessutom investera över 50 miljoner NOK för en minoritetsandel i bolaget.

I juni kommunicerade Norwegian ett partnerskap med Strawberry, tidigare Nordic Choice Hotels, för att etablera ett gemensamt bolag för olika lojalitetsprogram. Idag aviserade bolaget en första milstolpe; ett samarbete med KKR-ägda Avida Finans AB för att erbjuda relevanta finansiella tjänster till partnerbolagens 7,5 miljoner medlemmar. När avtalet är klart, vilket förutsätter vissa villkor och godkännande av myndigheter, kommer Norwegian och Strawberry äga lika mycket var i det nya bolaget medan Avida kommer att ha en ägarandel på närmare 2 procent. Norwegian förväntar att kunna bokföra en vinst på cirka 800 miljoner NOK när avtalet är klart, vilket antas vara klart under fjärde kvartalet 2023.

Norwegian har dessutom nyligen fått ett exklusivt flygavtal med norska Försvarsmakten vilket visar att Norwegian har ett attraktivt erbjudande. Det norska försvaret lade särskilt fokus på miljö i anbudsförfarandet och Norwegian vann avtalet bland annat på grund av sitt arbete med att minska utsläppen.

Widerøe och Norwegian ger ett bättre erbjudande
I juli aviserade Norwegian att bolaget har ingått avtal om att köpa norska flygbolaget Widerøe för 1 125 miljoner NOK, under vissa villkor. Förvärvet kommer att säkerställa ett ännu bättre och mer enhetligt erbjudande som gör det möjligt för kunderna att resa enkelt och genomgående i båda linjenäten. Transaktionen ger ett kompletterande linjenät samt betydande operationella synergier och kommer därmed även skapa värde för bolagets ägare. Avtalet som ska godkännas av konkurrensverket i Norge, förväntas vara klart under fjärde kvartalet 2023.

Norwegians kunder uppskattar bolagets stabila operationella drift samt det attraktiva och växande linjenätet. Förvärvet av Widerøe och utvecklingen av en gemensam plattform med relevanta partners som ger medlemmar förmåner, stärker Norwegians position som flygbolag i Norden ytterligare.

Kapitalstruktur
Norwegians styrelse prioriterar att bolaget har en ändamålsenlig kapitalstruktur. Norwegian har efter rekonstruktionen genomgått en framgångsrik omställning och är i dag ett starkt flygbolag som löpande kan anpassa verksamheten beroende på hur marknaden utvecklas. Styrelsen har påbörjat en process som ska säkerställa att bolagets kapitalstruktur återspeglar detta, en process som även möjliggör en potentiell utdelning. Som en del av den processen har det beslutats att i förtid lösa in obligationslånet NAS13.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm