Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med god passagerartillväxt i ett säsongsmässigt svagt första kvartal

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2018 07:04 CEST

Norwegian presenterar i dag ett nettoresultat på -46,2 miljoner NOK för årets första kvartal. Kvartalet präglas av global expansion, god passagerartillväxt och höga bränslekostnader. Bolaget genomförde även en lyckad emission under första kvartalet.

Nettoresultatet uppgick till -46,2 miljoner NOK jämfört med -1 491,5 miljoner NOK för samma period 2017. Nettoresultatet påverkas positivt av en vinst från omklassificering av investeringen i Norwegian Finans Holding på 1 940 miljoner NOK. Under första kvartalet valde 7,5 miljoner passagerare att flyga med Norwegian, en ökning med 12 procent. Kapacitetstillväxten var på 36 procent och kabinfaktorn på 84,5 procent.

Norwegians globala expansion har de senaste åren resulterat i att ett flertal internationella baser har etablerats och att många nya destinationer lanserats. Tillväxten är allra störst i USA.

– I det här kvartalet märker vi särskilt effekterna av högre bränslekostnader. Vi har fördubblat antalet nya Dreamlinerplan jämfört med samma period förra året. Planen fylls bra och allt fler kunder väljer att flyga med Norwegian, både i nya och mer etablerade marknader. Långdistansverksamheten är väl etablerad vilket är ett bevis på att resenärer vill flyga interkontinentalt till ett lågt pris, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

I takt med att bolaget växer globalt ökar även stordriftsfördelarna vilket ger lägre enhetskostnader. Under första kvartalet minskade enhetskostnaden inklusive avskrivning, exklusive bränslekostnader, med fem procent.

Norwegian genomförde en lyckad riktad emission
Under första kvartalet genomfördes en riktad emission på 450 miljoner NOK.

– Norwegian har haft en stark tillväxt under lång tid som når sin kulmen under andra kvartalet i år. Tillskottet av kapital stärker konkurrenskraften och skyddar existerande och framtida investeringar i en marknad som präglas av höga oljepriser och fluktuerande valutakurser, fortsätter Kjos.

Under andra kvartalet har bolaget satt sex fabriksnya Boeing 787-9 Dreamlinerplan och två fabriksnya Boeing 737-800-plan i trafik. Vidare ingick bolaget ett samarbetsavtal med flygbolaget Widerøe vilket ger resenärer som flyger inrikes i Norge möjlighet att flyga sömlöst med Norwegian och Widerøe.

– Samarbetet med Widerøe har tagits emot väl på marknaden och antalet beställningar fortsätter att öka, säger Kjos.

Norwegian är i färd med att avyttra upp till 140 flygplan, inklusive framtida beställningar genom utfasning av äldre plan samt möjlig försäljning eller överföring till eget leasingbolag. Norwegian kommer även att överväga bolagets strategiska möjligheter för lojalitetsprogrammet Norwegian Reward.

Flera förfrågningar efter IAGs köp av aktier i Norwegian
Norwegian har fått flera förfrågningar efter att IAG Group meddelade att de hade köpt en aktiepost på 4,6 procent i bolaget. Norwegians styrelse har etablerat en styrgrupp samt anlitat finansiella och juridiska rådgivare för att hantera relevanta förfrågningar och tillvarata alla aktieägares intressen.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709 89 05 18
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik; tel +47 97 55 43 44

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 9000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år. Unde 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.