Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med god passagerartillväxt i september

Pressmeddelande   •   Okt 04, 2018 08:00 CEST

Norwegians långdistansbesättning

Norwegians passagerartillväxt fortsatte i september. Totalt valde närmare 3,5 miljoner passagerare att resa med bolaget i september, en ökning med nio procent jämfört med samma period förra året.

Totalt reste 3 446 854 passagerare med Norwegian i september, 281 823 (9 procent) fler än samma månad förra året. Den totala trafiktillväxten (RPK) ökade med 31 procent och kapacitetstillväxten (ASK) med 32 procent. Kabinfaktorn var på 88,8 procent för hela linjenätet och 92,4 procent på långlinjerna som trafikeras av bolagets Dreamlinerplan.

Generellt är yieldutvecklingen positiv men påverkas negativt av svensk flygskatt och ökad genomsnittslängd per flygning. Eftersom intäkten per passagerarkilometer är lägre på längre flygningar, faller bolagets yield i takt med att långdistanslinjerna ökar.

I september utsågs Norwegian till världens «grönaste» flygbolag på transatlantiska linjer för andra gången av det oberoende miljöinstitutet The International Council on Clean Transportation (ICCT).

–Det är glädjande att allt fler passagerare väljer Norwegian när de ska ut och resa, särskilt i jobbsammanhang. Tillväxten är störst på bolagets långdistanslinjer där vi har en stabilt god efterfrågan. I september utsåg det internationella miljöinstitutet ICCT återigen Norwegian till flygbolaget med lägst utsläpp över Atlanten, vilket visar att en ny flygplansflotta är win-win för våra passagerare, för miljön och för bolaget, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos. 

Norwegian genomförde 99,4 procent av de planlagda flygningarna i september. Punktligheten var på 80,2 procent, upp 2,3 procentenheter från samma period förra året.

Norwegian fortsätter att förnya flygplansflottan under 2018. I september levererades en fabriksny Boeing 787-9 Dreamliner och två Boeing 737 MAX 8. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamlinerplan, 12 Boeing 737 MAX 8 och två Boeing 737-800. Med en genomsnittsålder på 3,7 år är Norwegians flotta bland de mest moderna och miljöanpassade i världen. Det absolut viktigaste ett flygbolag kan göra för att minska utsläppen är att investera i ny teknik och nya flygplan.

Se detaljerade trafiksiffror i bifogad PDF.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Mobil: 0709 89 05 18

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.