Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med god passagerartillväxt och hög kabinfaktor första kvartalet

Pressmeddelande   •   Apr 29, 2015 07:02 CEST

Norwegian presenterar ett kvartalsresultat efter skatt på -538 MNOK, vilket är 57 MNOK bättre än förra året. Resultatet för första kvartalet påverkades av pilotstrejken i Skandinavien och en svag norsk krona. Samtidigt var passagerartillväxten i Europa stark och kabinfaktorn hela sex procentenheter högre än samma period förra året. Bokningarna framöver är också positiva och det gäller särskilt långdistanslinjerna.

Under första kvartalet omsatte Norwegian 4,034 BNOK, en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Närmare fem miljoner passagerare flög med bolaget vilket resulterade i en tillväxt på två procent. Trafiktillväxten (RPK) var på 15 procent, något som kan förklaras av att varje Norwegian-resenär nu flyger betydligt längre än de gjorde för ett år sedan. Kabinfaktorn för första kvartalet var på 83 procent, upp hela sex procentenheter jämfört med samma kvartal året innan.

Norwegian har under första kvartalet fasat in två nya Boeing 737-800. Vidare levererades en Boeing 787-8 Dreamliner i månadsskiftet mars/april och bolaget har nyligen lanserat flera nya långdistanslinjer. I England och Spanien reste 320 000 fler passagerare med Norwegian under första kvartalet jämfört med året innan. I Norge och Sverige minskade däremot antalet passagerare med 190 000, vilket främst beror på pilotstrejken i Skandinavien. Det motverkades dock av påsken som inföll under första kvartalet i år jämfört med andra kvartalet förra året.

- Det första kvartalet är traditionellt säsongsmässigt svagt och den här gången påverkades siffrorna även av den svaga norska kronan mot dollarn och euron. Samtidigt gjorde pilotstrejken i Skandinavien att vi tappade många kunder till konkurrenterna. Det som är positivt är att passagerartillväxten utanför Skandinavien är stark, i synnerhet på långdistanslinjerna. Passagerartillväxten är solid, särskilt på London Gatwick och bokningssiffrorna framöver ser bra ut, säger Norwegians VD Björn Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektör Frode Foss + 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 424 linjer till 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 4 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövännliga flygplan och har en flotta på 96 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år. Både under 2013 och 2014 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. Under 2014 tog Norwegian även hem tre priser i det prestigefyllda Passenger Choice Awards för bästa flygbolag i Europa, “best Inflight Connectivity and Communications” för gratis Wi-Fi ombord och pris för sin unika karttjänst ombord på Dreamlinerplanen. Dessutom utsågs Norwegian 2014 till Europas bästa lågprisbolag av AirlineRatings.com för andra året i rad. 
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.