Gå direkt till innehåll
Norwegian med högsta antalet passagerare hittills i år

Pressmeddelande -

Norwegian med högsta antalet passagerare hittills i år

Norwegian hade över 2 miljoner passagerare i juni, det högsta antalet resenärer sedan juli 2022. Kabinfaktorn var på 86 procent. Bokningssiffrorna för sommaren är positiva och det gäller även efterfrågan på flygbiljetter i augusti och september.

– Jag är glad över att vi i juni kunde önska mer än 2 miljoner passagerare välkomna ombord. Det här är det högsta antalet resenärer vi har haft hittills i år. Vi ser nu fram emot att välkomna ännu fler passagerare i juli som är den mest reseintensiva månaden på året, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Norwegian hade 2 026 413 passagerare i juni, 5 procent mer än under samma månad förra året. Kapaciteten (ASK) var 3 130 miljoner säteskilometer medan faktisk passagerartrafik var 2 686 miljoner säteskilometer. I juni hade Norwegian i genomsnitt 78 flygplan i drift och 99,6 procent av de planerade flygningarna genomfördes. Punktligheten, som mäter antal avgångar som går inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell, var 76,4 procent i juni. Trots detta landade 95,5 procent av alla flygningar enligt tidtabell eller inom en timme senare.   

Kapaciteten i juni var den högsta hittills i år och den fortsätter att öka i juli. Utmaningarna med flygtrafikledningen på Köpenhamns flygplats som påverkade den operationella driften i juni har förbättrats. I maj utsågs Norwegian till Europas punktligaste flygbolag av analysbolaget Cirium.

– Trots att verksamheten påverkades av utmaningarna med flygtrafikledningen i framför allt Danmark och Frankrike, var punktligheten som mäter ankomst inom 60 minuter efter ordinarie ankomsttid, tillfredsställande i juni. Det visar vår förmåga att leverera stabil drift även under krävande förhållanden. Trots att efterfrågan på flygbiljetter har varit stor har vi fortfarande lite ledig kapacitet till resenärer som spontant funderar på att resa till varmare breddgrader under sommarsemestern, fortsätter Karlsen.

Bokningarna för augusti och september är positiva, och Norwegian fortsätter att stärka sin position som ett ledande nordiskt flygbolag. Förra månaden aviserade Norwegian etableringen av ett gemensamt bolag tillsammans med Strawberry. Målet är att ge medlemmar i olika lojalitetsprogram större valmöjligheter än idag. Bolaget kommer att etablera en gemensam förmånsvaluta och plattform där medlemmar kan tjäna och använda poäng över olika lojalitetsprogram. Dessutom kommer andra lojalitetsprogram erbjudas att vara med i samarbetet. Norwegian och Strawberry kommer att äga lika mycket var i det nya bolaget. Norwegian och Strawberry har tillsammans cirka 7,5 miljoner medlemmar i sina respektive lojalitetsprogram i Norden. Fler detaljer om bolaget och förmånsvalutan kommer att kommuniceras vid lanseringen senare i år.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm