Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med kraftigt förbättrat resultat och rekordhög kabinfaktor för tredje kvartalet

Pressmeddelande   •   Okt 22, 2015 07:02 CEST

Norwegian presenterar idag ett kvartalsresultat före skatt (EBT) på 1,1 miljard NOK, ett
kraftigt förbättrat resultat från förra året. Det är långdistansverksamheten och de
internationella linjerna som drar upp resultatet. Aldrig tidigare har kabinfaktorn varit så hög under ett kvartal, 91 procent på hela linjenätet.

Resultatet före skatt uppgick till 1,1 miljard NOK, upp från 505 miljoner NOK för samma kvartal 2014. Kabinfaktorn för tredje kvartalet var på 91 procent, upp sex procentenheter från förra året. Sammanlagt flög 7,7 miljoner passagerare med Norwegian under tredje kvartalet, en ökning med 9 procent. På långdistans var passagerartillväxten 15 procent jämfört med förra året. Den enskilt starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian vid London Gatwick där bolaget har baser för både kort- och långdistanslinjer. Trafiken vid de spanska baserna ökade också kraftigt. I Norden är situationen stabil men med viss ökning av marknadsandelar.

– Vår långdistansverksamhet och internationella verksamhet blir allt viktigare, något som också siffrorna för tredje kvartalet bekräftar. Det är här vi kommer att växa mest framöver vilket också ger bolaget större muskler i en global marknad med hård konkurrens. Vi ser även att verksamheten i Europa ökar medan det råder stabilitet i den skandinaviska marknaden. Vi ser också att de skandinaviska och europeiska linjenäten är nära sammankopplade med långdistanslinjerna eftersom allt fler passagerare använder sig av våra vidareförbindelser. Tredje kvartalet kännetecknas även av viktiga milstolpar som lansering av spanska inrikeslinjer samt vinterlinjer mellan USA och Karibien, säger Norwegians VD Björn Kjos.

Under tredje kvartalet fick Norwegian nya internationella kundutmärkelser, bland annat två
Passenger Choice Awards i USA. Fem nya flygplan levererades under tredje kvartalet, två nya Dreamlinerplan beställdes och det ingicks leasingavtal för 12 Airbus A320neo som levereras från och med 2016. Det är Norwegians helägda dotterbolag Arctic Aviation Assets Limited som äger
flygplanen och som ska leasa ut dem under en 12-årsperiod.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektör Frode Foss + 47 916 31 645
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 5 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.