Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med nytt passagerarrekord – över 33 miljoner resenärer under 2017

Pressmeddelande   •   Jan 05, 2018 08:00 CET

Norwegian satte nytt passagerarrekord för helåret 2017 med över 33 miljoner resenärer och en kabinfaktor på 87,5 procent. Att 54 nya linjer startade i kombination med att långdistanstrafiken ökade kraftigt har bidragit stort till tillväxten.

Förra året präglades av god passagerarutveckling, många fabriksnya flygplan som kom in i flottan och hög kabinfaktor. Totalt reste 33,15 miljoner passagerare med bolaget, 3,9 miljoner fler än året innan. 32 fabriksnya flygplan levererades och 50 nya linjer lanserades, huvudsakligen interkontinentala linjer mellan USA och Europa. Dessutom anställde koncernen cirka 2000 nya medarbetare. Kabinfaktorn för 2017 var på 87,5 procent mot 87,7 procent för 2016.

Norwegian fick ett flertal internationella kundutmärkelser även förra året, bland annat två SkyTrax Awards som Världens bästa långdistansbolag för tredje året i rad och Europas bästa lågprisbolag för femte året i rad.

Passagerartillväxt i december
Även årets sista månad präglades av stor passagerartillväxt och solid kabinfaktor. I december valde 2 402 005 passagerare att resa med Norwegian, 12 procent fler än samma månad föregående år. Både kapacitetstillväxten (ASK) och trafiktillväxten (RPK) var på 32 procent under årets sista månad. Kabinfaktorn var på 84,6 procent, samma som i december 2016.

– Trafiksiffrorna för 2017 visar att Norwegians internationella fotfäste blir allt starkare vilket är helt i linje med koncernens strategi. Verksamheten i Skandinavien är stabilt bra och vi ser att långdistans- och kortdistanslinjerna kompletterar varandra bra. Det innebär att vi blir mer konkurrenskraftiga. De nya linjerna mellan Spanien och USA har tagits emot väl på båda sidor Atlanten vilket bevisar att låga priser i kombination med god kvalitet bidrar till ökad reslust och dessutom till ekonomisk tillväxt och att nya jobb skapas lokalt, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– December är traditionellt sett en månad med stor reslust. För Norwegians del har det som vanligt varit många resenärer i alla våra marknader. I likhet med tidigare år flyger Norwegian även mellan storstäder på den amerikanske östkusten och de fransk-karibiska öarna Martinique och Guadeloupe. Därmed utnyttjar vi flottan mer effektivt under lågsäsong i Europa, fortsätter Kjos.

Totalt genomförde Norwegian 99,3 procent av de planlagda flygningarna i december varav 68,2 procent gick enligt tidtabell.

Se detaljerade trafiksiffror i bifogad PDF.

Kontaktperson för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Telefon:0709 89 05 18

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 140 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

År 2015,2016 och 2017 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.