Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med ökade intäkter och lägre kostnader för första kvartalet

Pressmeddelande   •   Apr 25, 2019 07:00 CEST

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat präglat av lägre kostnader, ökade intäkter och en betydligt bättre punktlighet. Bolagets enhetskostnader exklusive bränsle minskade med åtta procent jämfört med samma period förra året. Omsättningen var på åtta miljarder NOK, upp 14 procent.

Norwegian har ändrat strategi från tillväxt till lönsamhet genom en rad åtgärder som bland annat inkluderar ett omfattande besparingsprogram, optimering av linjenätet samt försäljning av flygplan. Bolagets interna sparpaket, #Focus2019, har redan resulterat i besparingar på 467 miljoner NOK under första kvartalet. Norwegian har även säkrat tre miljarder NOK i eget kapital genom en garanterad nyemission. Bolaget är väl positionerat för att attrahera nya kunder, särskilt på långdistans där utvecklingen är starkare än på kortdistans.

Omsättningen för första kvartalet ökade med 14 procent till åtta miljarder NOK, primärt på grund av interkontinental tillväxt och ökad trafik i Norden. Under första kvartalet flög över åtta miljoner passagerare med Norwegian, en ökning med nio procent. Kabinfaktorn var på 81 procent. Bolagets enhetskostnader exklusive bränsle minskade med åtta procent jämfört med första kvartalet 2018. Punktligheten förbättrades betydligt det här kvartalet; från 73 procent förra året till 81,3 procent i år. Norwegian genomförde 98,7 procent av de planlagda flygningarna under första kvartalet, samma regularitet som motsvarande kvartal förra året.

–Vi ser en positiv utveckling på flera områden det här kvartalet trots problemen med 737 MAX-planen. Vi har genomfört ett flertal åtgärder för att förbättra lönsamheten genom att minska kostnaderna och öka omsättningen. Det innebär att vi optimerar basstrukturen och linjenätet för att effektivisera driften samt avyttrar flygplan och senarelägger flygplansleveranser. Det interna sparpaketet kommer också bidra till att öka lönsamheten framöver. Utvecklingen de kommande månaderna ser lovande ut i form av bokningar, säger Norwegians koncernchef, Bjørn Kjos.

Produktiva möten med Boeing
I mars togs Norwegians 18 Boeing 737 MAX-plan ur drift. För att hjälpa berörda passagerare på bästa möjliga sätt har bolaget slagit ihop flygningar och erbjudit alternativa avgångar på andra Norwegianflygningar. Bolaget fortsätter att jobba för att så få som möjligt ska bli berörda genom att även hyra in ersättningsflyg. Norwegians mål är att genomföra flygningar som planerat.

–Våra duktiga medarbetare har jobbat dag och natt för att hitta bra lösningar för passagerarna. De fortsätter att göra allt de kan för att alla flygningar ska gå som planerat, oavsett hur länge MAX-planen står på marken, forsätter Kjos.

–Vi har haft produktiva möten med Boeing där vi har diskuterat hur vi ska hantera de problem som MAX-planen orsakar Norwegian, säger Kjos.

Se bifogad PDF för fler detaljer.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 11 000 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,8 år. Under 2018 flög över 37 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste fyra åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.