Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med passagerartillväxt och negativt resultat i ett säsongsmässigt svagt första kvartal

Pressmeddelande   •   Apr 27, 2017 07:00 CEST

Flight deck i Norwegians 787 Dreamliner

Norwegian presenterar i dag ett nettoresultat på -1,5 miljarder NOK för årets första kvartal. Trots stark passagerartillväxt bidrar högre bränslekostnader, hård konkurrens och en starkare norsk krona till ett negativt resultat. Årets påsk leder dessutom till en förskjutning av intäkterna till april i år mot mars förra året. Under första kvartalet har bolaget lanserat 39 nya linjer. 

Nettoresultatet blev -1492 miljoner NOK mot -800 miljoner NOK för samma kvartal 2016. Under första kvartalet valde 6,7 miljoner passagerare att flyga med Norwegian, en ökning med 14 procent. Den starkaste tillväxten hade Norwegian i USA, Spanien och Frankrike. I Norden var passagerartillväxten 6 procent. Kapacitetstillväxten var på 24 procent och kabinfaktorn var på 84 procent, en minskning med knappt en procentenhet. Första kvartalet är ett säsongsmässigt svagt kvartal med lägre efterfrågan.

Norwegians globala tillväxtstrategi kommer att ge stordriftsfördelar och lägre enhetskostnader. Under första kvartalet minskade enhetskostnaderna innan bränsleutgifter med 4 procent och skulden med 1 miljard NOK. Likvida medel vid kvartalets slut var på 4,8 miljarder kronor.

I det här kvartalet märker vi särskilt effekterna av högre bränslekostnader i kombination med en starkare norsk krona mot brittiska pundet, euron och svenska kronan som står för nästan hälften av omsättningen. Dessutom påverkas siffrorna av att påsken inte inföll under första kvartalet i år vilket den gjorde förra året. Samtidigt är det positivt att planens fylls bra och att allt fler väljer Norwegian, både i nya och mer etablerade marknader. Långdistanssatsningen är nu väletablerad vilket bevisar att resenärerna vill flyga interkontinentalt till låga priser i nya och bekväma flygplan, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under första kvartalet har Norwegian lanserat 39 nya linjer, bland annat mellan USA och Irland, Nordirland, Skottland och Norge. Vidare har bolaget under samma kvartal satt sju fabriksnya Boeing 737-800 och en 787-9 i trafik. I mars genomförde Norwegian och UNICEF årets viktigaste flygning till Mali i Afrika med 13 ton nödhjälpsutrustning och skolmaterial ombord.

I april lanserade bolaget nya direktlinjer från London till Singapore, Denver och Seattle.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontakt för media:
IR-chef Tore Østby, tel: +47 99 54 64 00
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709 89 05 18

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 130 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

Både 2015 och 2016 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För fjärde året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.