Gå direkt till innehåll
Norwegian 787 Dreamliner
Norwegian 787 Dreamliner

Pressmeddelande -

Norwegian med positivt kvartalsresultat

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat efter skatt på 300 MNOK. Tillväxten under andra kvartalet är den största någonsin i bolagets historia men kommer att avta framöver och kostnaderna ska fortsätta minska, helt enligt bolagets strategi.

Nettoresultatet var 300 MNOK, en kraftig förbättring jämfört med föregående år då underskottet var på 691 MNOK. Under andra kvartalet minskade bolagets kostnader med nio procent,19 procent exklusive bränslekostnader. Engångseffekter har bidragit till kostnadsminskningar även under andra kvartalet. Kostnaderna har minskat trots att bolaget har haft den högsta tillväxten någonsin under ett kvartal med 48 procent (ASK) och trots att oljepriset har varit betydligt högre jämfört med samma period föregående år. Trafiktillväxten under andra kvartalet var på 46 procent.

Stabil kabinfaktor
Totalt flög tio miljoner passagerare med Norwegian under andra kvartalet – en ökning med 16 procent. Kabinfaktorn för andra kvartalet var på höga 86,8 procent, ned 0,9 procentenheter jämfört med andra kvartalet förra året.

Norwegian har haft en kraftig expansion de senaste åren med nya linjer och destinationer samt etablering av nya baser och ökad frekvens på ett flertal linjer. Räknat på totala intäkter är USA nu Norwegians starkaste marknad efter Norge.

–Det är glädjande att kunna presentera ett bra resultat med minskade kostnader trots en stark tillväxt under det här kvartalet. Tillväxten kommer att avta framöver och vi kommer nu att kunna skörda det vi har sått till förmån för våra kunder, anställda och aktieägare, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

–Jag är också väldigt glad och tacksam för att vi under de senaste sex månaderna har tagit emot tio utmärkelser. I juni utsågs Norwegian till Norges mest innovativa företag och i juli fick vi «World Travel Award» för bästa flygbolag i Europa. Vi har även fått utmärkelsen «Ambassador’s Award» av USA:s ambassadör i Norge som visar att det vi har åstadkommit hittills i USA uppskattas och erkänns av amerikanska myndigheter, fortsätter Kjos.

Under andra kvartalet har Norwegian fasat in tre fabriksnya Boeing 787-9 Dreamlinerplan och två Boeing 737 MAX-plan i flottan. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamliner, 12 Boeing 737 MAX 8 och har redan fått bolagets två sista Boeing 737-800. Med en genomsnittsålder på 3,7 år är Norwegians flotta bland de mest moderna och miljöanpassade i världen.

Se bifogad PDF för fler detaljer.

Kontakt för media:
Norwegians pressnummer: +47 815 11 816
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm