Gå direkt till innehåll
Norwegian med rekordhög kabinfaktor – flög närmare 26 miljoner passagerare under 2015

Pressmeddelande -

Norwegian med rekordhög kabinfaktor – flög närmare 26 miljoner passagerare under 2015

Norwegian satte nytt passagerarrekord under 2015 med närmare 26 miljoner passagerare och en kabinfaktor på 86 procent. Bolagets långlinjer bidrar i hög utsträckning till tillväxten.

Förra året präglades av god passagerarutveckling, många nya flygplan som fasades in och hög kabinfaktor. Totalt reste 25,7 miljoner passagerare med Norwegian, två miljoner fler än året innan. Under 2015 utökades Norwegians flotta med 11 fabriksnya flygplan och ett flertal nya linjer lanserades, särskilt interkontinentalt men även på nya marknader som Karibien och inrikes i Spanien. För hela 2015 var kabinfaktorn på 86 procent, upp från 81 procent för 2014.

Under 2015 fick Norwegian flera internationella priser och utmärkelser framröstade av kunder, bland annat SkyTrax Awards för världens bästa lågprisbolag på långdistans. Norwegian utsågs även till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten, tack vare helt nya Dreamlinerplan.

Även årets sista månad präglades av passagerartillväxt och hög kabinfaktor. I december flög 1 787 607 passagerare med bolaget vilket är en ökning med 9 procent jämfört med samma månad 2014. Kapacitetstillväxten (ASK) var på 12 procent och trafiktillväxten (RPK) på 15 procent i december. Kabinfaktorn var på 83,3 procent, upp 2 procentenheter.

– Vi är väldigt nöjda med att allt fler väljer att flyga med oss, särskilt i nya delar av världen där vi har satsat det senaste året. Det är också glädjande att vi fyller planen ännu bättre än tidigare, även under ett år med många nya linjer. Långdistansverksamheten har stabiliserats och bidrar betydligt till den positiva utvecklingen under 2015. Det bådar gott framöver eftersom det ökar vår globala konkurrenskraft och positionerar oss för ytterligare tillväxt på London Gatwick, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

– I december har reslusten varit stor både i Skandinavien och Europa. Våra nya linjer mellan London och Karibien samt mellan Skandinavien och Karibien har tagits emot väl. Det gäller även linjerna från Boston, New York och Baltimore/Washington till de franska öarna i Karibien, Martinique och Guadeloupe, fortsätter Kjos.

Totalt genomförde Norwegian 99,4 procent av de planlagda flygningarna i december varav 76,4 procent gick enligt tidtabell.

Se bifogad PDF för fler trafiksiffror.

För mer information:
Finansdirektör Frode Foss + 47 916 31 645
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Presskontakt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm