Gå direkt till innehåll
Norwegian med stark trafiktillväxt i hela Europa

Pressmeddelande -

Norwegian med stark trafiktillväxt i hela Europa

Resultatet för tredje kvartalet visar att Norwegian växer kraftigt i alla europeiska marknader och fyller flygplanen bra. Den starkaste passagerartillväxten har basen i London Gatwick, tätt följt av Oslo Gardemoen och Stockholm Arlanda. Kvartalsresultat före skatt (EBT) uppgick till 604 miljoner norska kronor, starkt påverkat av stora extrautgifter för inhyrning av ersättningsflyg på långdistanslinjerna. Försäljningen av sommarbiljetter gick dessutom trögare än vanligt på grund av det fina vädret i Nordeuropa.  

Kvartalet präglades av kraftig produktionstillväxt med en ökning på 31 procent (ASK). Tillväxten är genomgående på alla marknader och den starkaste ökningen i antal passagerare har Londonbasen på Gatwick, där Norwegian ensamt står för 90 procent av flygplatsens tillväxt. Trots stark kapacitetstillväxt är kabinfaktorn hög. Kabinfaktorn för tredje kvartalet var 81 procent, ned en procentenhet jämfört med samma kvartal förra året. På långdistanslinjerna har Norwegian haft en kabinfaktor på över 90 procent.

Resultatet före skatt (EBT) uppgick till 604 millioner norska kronor, jämfört med 873 millioner år 2012. Kostnaderna för inhyrning av ersättningsflyg för Dreamlinern uppgick till 101 miljoner kronor, vilket försämrar resultatet. Beloppet omfattar själva inhyrningskostnaderna, extra bränsle samt kostnader för hotell, mat och dryck till passagerare som drabbades av förseningarna. Den varma sommaren i Nordeuropa har dessutom resulterat i en trögare försäljning av sommarbiljetter, något som har drabbat både Norwegian och andra europeiska flygbolag.

Stark tillväxt i alla marknader

Närmare sex miljoner passagerare flög med Norwegian under tredje kvartalet. Det är 800 000 fler än samma period förra året och en ökning med 16 procent. Trafiktillväxten (RPK) på 30 procent var betydligt högre, något som också hänger samman med att Norwegianpassagerarna nu flyger betydligt längre än de gjorde för ett år sedan.

– I det här kvartalet ser vi tydliga resultat av företagets tillväxtstrategi. Vi har en kraftig passagerarökning på alla marknader och vi har lyckats upprätthålla en hög kabinfaktor. Samtidigt har kvartalsresultatet påverkats betydligt av att vi har varit tvungna att hyra in ersättningsflyg för Dreamlinern. Detta tillsammans med att vanligtvis resebenägna nordeuropéer, valde att tillbringa sommaren hemma istället för på sydligare breddgrader, säger VD Björn Kjos.

Vänligen se kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Finansdirektör Frode Foss +47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik +47 97 55 43 44
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18


Ämnen

Kategorier


Norwegian Air Shuttle ASA, kommersiellt kallat "Norwegian", är ett lågprisbolag noterat på Oslobörsen. Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Under 2012 transporterade bolaget 18 miljoner passagerare. Norwegian erbjuder idag 382 linjer till 121 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Asien. Bolaget har cirka 3000 anställda i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Storbritannien, Spanien och Thailand. Norwegian fasar löpande in nya flygplan och har en total order om leverans av 275 fabriksnya flygplan. Bolaget grundades 1993 och har huvudkontoret i Fornebu, Norge. I juni 2013 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards.  Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. Norwegian erbjuder bättre benutrymme än de flesta flygbolag, in-flight WiFi, en av de högsta punktligheterna i världen samt en flotta på 75 flygplan med en genomsnittlig ålder på 4,5 år. För mer information, besök www.norwegian.com 

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm