Open skies
Följ Norwegian

Norwegian och UNICEF flyger katastrofhjälp till Tchad

Pressmeddelande   •   Jul 09, 2018 11:29 CEST

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos med skolbarn i den Centralafrikanska republiken

I september går årets viktigaste flygning till Tchad i Centralafrika. Norwegian kommer tillsammans med UNICEF skicka ett helt plan fullastat med katastrofhjälp till drabbade barn i området. – Vi behöver din hjälp att fylla planet så att vi kan ge barnen i Tchad fler möjligheter till ett bättre liv, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Det här är femte gången som Norwegian och UNICEF skickar ett plan fullastat med mediciner, skolmaterial och annan katastrofhjälp för att hjälpa utsatta barn i olika delar av världen där krig och konflikt hör till det normala. Tchad är en bortglömd kris: Det är ett av de fattigaste länderna i Afrika och konflikten med Boko Haram och kraftig torka har orsakat en humanitär kris där flera hundra tusen barn riskerar att dö på grund av allvarlig undernäring.

– Vår viktigaste flygning i år går till Tchad. Många av de barn som drabbats av konflikten har förlorat sina hem, sin familj och flera år av sin skolgång. Därför bidrar vi med flygplan och besättning och hoppas att alla kunder och samarbetspartners vill hjälpa oss att fylla planet med mediciner, skolmaterial och annan katastrofhjälp så att barnen i Tchad på sikt kan försörja sig själva och bygga upp egna samhällen, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Jag har själv sett hur allvarlig den humanitära situationen är i den delen av Afrika. Den här flygningen kommer att göra en enorm skillnad för barnen i Tchad. Jag hoppas att så många som möjligt bidrar så att vi kan fylla lastrummet med livsviktig medicin, utrustning för att rena vatten och annan nödhjälpsutrustning, säger Camilla Viken, generalsekreterare för UNICEF Norge.

Enkelt att bidra
Planet med katastrofhjälp och skolmaterial lyfter i september. Innan dess ska vi samla in två miljoner kronor så att vi kan fylla lastrum, hatthyllor och säten med skolmaterial, mediciner och annan katastrofhjälp. Norwegian kommer att flyga från Oslo till Köpenhamn där nödhjälp och skolmaterial från UNICEF:s centrallager lastas ombord. Därefter lyfter planet mot Tchads huvudstad N’Djamena.

Ett flertal av Norwegians medarbetare bidrar till att fylla planet genom att samla in pengar och genom frivilligarbete. Norwegian kommer även genom en rad olika kanaler be passagerarna att hjälpa till att fylla planet. Man kan bidra genom att skänka en summa i samband med att man beställer flygbiljett på www.norwegian.com eller swisha valfritt belopp till 123 041 3682 alternativt genom att besöka kampanjsidan https://unicef.se/fyll-ett-flyg.

Norwegian och UNICEF har tidigare skickat flygplan fullastade med nödhjälp till världens näst största flyktingläger, Za'atari i Jordanien samt till den Centralafrikanska republiken, Mali och Jemen. Under tolv års tid har UNICEF och Norwegian haft ett nära samarbete för att hjälpa drabbade barn över hela världen.

Kontaktpersoner för media:
Norwegian: Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709 89 05 18
UNICEF: Affärsansvarig, Anna Danieli, tel: 076 119 12 44

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.