Gå direkt till innehåll
Norwegian och UNICEF:s plan med nödhjälp är nu på väg till Jordanien

Pressmeddelande -

Norwegian och UNICEF:s plan med nödhjälp är nu på väg till Jordanien

Norwegian och UNICEF Norge har i dag skickat ett plan fullastat med skolmaterial och förnödenheter till Jordanien för att hjälpa barn som är på flykt från Syrien. Norwegians UNICEF-plan är nu på väg från Köpenhamn till Amman i Jordanien. Norwegian och UNICEF Norge tar med det här initiativet ett krafttag för de över två miljoner syriska barn som är på flykt.

Norwegian har ställt ett helt flygplan med besättning till förfogande för att frakta skolmaterial och andra förnödenheter till flyktinglägret Za’atari beläget vid den syriska gränsen i Jordanien. Norwegian och UNICEF Norge har dessutom haft en insamlingskampanj för att fylla planet med nödhjälp där Norwegians passagerare och UNICEF:s medlemmar kunnat donera pengar. Kampanjen har resulterat i att målet på två miljoner kronor har uppnåtts och att lastrum, hatthyllor och säten därmed har kunnat fyllas med förnödenheter.

UNICEF-planet lyfte från Oslo måndag morgon och stannade till i Köpenhamn för att lasta på förnödenheter från UNICEF:s centrallager. Nu är planet på väg till Amman, huvudstaden i Syriens grannland Jordanien.

–Jag vill tacka våra passagerare och kollegor på Norwegian som har bidragit till UNICEF:s arbete för barn som är på flykt från Syrien. UNICEF och Norwegians gemensamma mål har varit att fylla varje ledigt utrymme ombord det här planet med livsnödvändig hjälp. Det har vi lyckats med idag, säger Norwegians VD Björn Kjos.

UNICEF är världens största barnrättsorganisation och finns representerat i 190 länder. Både i Syrien och i grannländerna ansvarar UNICEF för att ge barn tillfälliga utbildningsmöjligheter och att skapa trygga platser där de kan leka och bearbeta eventuella trauman. Målet är att Syriens barn en dag ska kunna försörja sig själva och bygga upp lokala samhällen på nytt. Det kommer att vara en av grundpelarna för ett nytt Syrien. För att undvika att de här barnen blir en förlorad generation är det avgörande att de får skolutbildning. Därför har även norska myndigheter prioriterat att stödja utbildning till barn i kris och konflikt – särskilt till flickor.

–De syriska flyktingbarnen har förlorat allt. Därför är det bra att vi tillsammans med vår mångåriga samarbetspartner Norwegian har lyckats mobilisera folk att hjälpa oss fylla ett plan med nödhjälp som går direkt till flyktingbarnen. Tillsammans kan vi bidra till att de här barnen får en framtid och en del av barndomen tillbaka, säger UNICEF Norges generalsekreterare Bernt G. Apeland.

Personligt engagerad besättning
Besättningen på planet representerar olika nationaliteter. Det de alla har gemensamt är ett djupt engagemang i Syrienkrisen och de flyktingströmmar den har utlöst. Styrmannen och kabinchefen på dagens flygning har själva flyktingbakgrund.

–Jag är själv flykting och det värmer i hjärtat att det är så många som vill vara med och bidra. Jag är övertygad om att resan kommer att väcka gamla minnen till liv så jag vet inte hur jag kommer att reagera, säger kabinchef Rania Hido som själv är flykting från Libanon.

–För mig är det här inte bara årets viktigaste flygning utan även den viktigaste flygningen i min karriär. Min familj flydde från Syrien så det känns som att jag har mycket gemensamt med de här barnen. Jag tror att det blir svårt att möta barnens blickar men jag ser fram emot att göra en insats för att hjälpa dem, säger styrman Chadi Hanna.

UNICEF finns representerade i över 190 länder och har en stor apparat på plats i Syriens grannland Jordanien.

Norwegian har samarbetat med UNICEF sedan 2007 och stödjer UNICEF i form av insamlingskampanjer och resestöd. Förra året flög Norwegian ett plan fullastat med nödhjälp till den centralafrikanska republiken (CAR) där 2,3 miljoner barn lider och har stort behov av hjälp.

Det är fortfarande möjligt att bidra, bland annat genom att skänka en summa när man beställer flygbiljett online hos Norwegian. Följ hela flygningen på Norwegians och UNICEF:s Facebooksidor.

Stort tack till våra samarbetspartners Menzies och WFS för att de ställde upp frivilligt för att lasta planet.

Kontakt för media:
Norwegian: Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18
UNICEF Norge: Kommunikationschef Merete Agerbak-Jensen+ 47 91839596

Ämnen

Taggar


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm