Open skies
Följ Norwegian

Norwegian säljer dotterbolaget i Argentina till JetSMART Airlines

Pressmeddelande   •   Dec 04, 2019 16:36 CET

Norwegian Air Shuttle har undertecknat ett avtal om att sälja dotterbolaget Norwegian Air Argentina (NAA) till JetSMART Airlines. – Det här en viktig åtgärd för att återfå lönsamhet, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian. 

JetSMART övertar driften av NAA med omedelbar verkan. JetSMART kommer att fortsätta flyga NAA:s linjer från Aeroparque flygplats. Parterna förväntar att integrationsprocessen kommer att ta några månader och att Norwegians varumärke på inrikeslinjerna i Argentina fasas ut under dessa månader. Under det kommande halvåret kommer de tre Boeing 737–800 plan som trafikeras av NAA ersättas av JetSMARTs egna Airbus A320-plan. De tre Boeing 737–800 planen kommer att returneras till Norwegians linjenät i Europa.

– Norwegian befinner sig i en fas där bolaget går från tillväxt till lönsamhet. Nu vidtar vi alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för framtiden. Vi har de senaste månaderna genomfört viktiga förändringar i linjenätet för att säkerställa långsiktig lönsamhet. Med den rådande situationen i Argentina har det varit svårt att uppnå tillfredsställande lönsamhet för dotterbolaget. De flesta kostnader är i dollar medan vi får intäkter i pesos. Den kraftiga försvagningen av peson mot dollarn har skapat ett betydande gap mellan kostnader och intäkter, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian.

– Avtalet som vi har undertecknat med JetSMART säkerställer att det vi har byggt upp i Argentina de senaste två åren fortsätter. Nu blir de två nyaste flygbolagen i Argentina en starkare kombinerad enhet. Tillsammans kommer de att ha cirka 10 procent av inrikesmarknaden och bli den tredje största operatören i landet, fortsätter han.

– Vi är väldigt glada över att kunna slå ihop Norwegian Air Argentina och JetSMART. JetSMART har en vision om att bli det ledande ultralågprisbolaget i Sydamerika. Tack vare det här avtalet kommer vi att fortsätta erbjuda prisvärda flygresor till våra kunder från både Aeroparque flygplats och El Palomar flygplats, säger Estuardo Ortiz, koncernchef på JetSMART.

Bolaget ger inga ytterligare detaljer kring villkoren i avtalet.

Flygningar går som planerat
Alla passagerare som har köpt flygbiljett med NAA kommer att flyga som planerat, utan några förändringar. NAA trafikerar enbart inrikeslinjer i Argentina. Norwegians långdistanslinjer mellan London och Buenos Aires påverkas inte av det nya avtalet då dessa linjer trafikeras av det brittiska dotterbolaget Norwegian Air UK (NUK).Alla Norwegians anställda på NAA blir anställda hos JetSMART, förutom de som arbetar på kundtjänst som fortsätter att jobba för Norwegian. De kommer att tillhandahålla tjänster både till JetSMARTs kunder som flyger inrikes samt till Norwegians kunder som flyger mellan Europa och Sydamerika.

–Alla våra kollegor i Argentina förtjänar ett stort erkännande för sitt engagemang och hårda arbete. Det har varit två händelserika år, inte bara genom att de har varit med om att etablera ett fullvärdigt flygbolag från starten, de har dessutom drivit bolaget enligt högsta professionella standard, säger Ole Christian Melhus, chef för Norwegians verksamhet i Argentina.

NAA fick drifttillstånd i januari 2018 och startade flygningar i oktober samma år. NAA har en flotta på tre Boeing 737–800 med 20 flygningar per dag, fördelat på åtta linjer mellan Buenos Aires’ Aeroparque flyglats och Bariloche, Córdoba, Iguazú, Jujuy, Mendoza, Neuquén, Salta och Ushuaia. Totalt har NAA transporterat 973 000 passagerare.

Kontakt för media:
Norwegians kommunikationschef charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.