Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian ska flyga Airbus – beställer 30 nya Airbus 321LR

Norwegians dotterbolag Arctic Aviation Assets (AAA) har ingått avtal om leverans av 30 flygplan av den nya flygplansmodellen A321 Long Range. Det nya mellandistansplanet har en räckvidd som är väl lämpad för långlinjer. Det är Norwegian som kommer att flyga den nya flygplansmodellen när den kommer på marknaden 2019.

År 2012 gjorde Norwegian en beställning på 100 Airbus A320neo samtidigt med en stor Boeingbeställning. Nu har bolagets dotterbolag ingått avtal med Airbus om att konvertera 30 flygplan av modellen A320neo till den större flygplansmodellen A321LR. Det är Norwegian som kommer att flyga de nya planen. Åtta flygplan ska enligt plan levereras till AAA 2019 och de övriga 22 de två påföljande åren.

Den nya flygplansmodellen kan flyga längre än A320neo och rymmer cirka 220 passagerare samtidigt som den kommer ha betydligt lägre bränsleförbrukning per passagerare. Planet kommer att ha en räckvidd som öppnar upp för linjer från till exempel amerikanska östkusten till en rad flygplatser i Skandinavien och övriga Europa. Planet kommer också kunna flyga mellan Skandinavien och delar av Asien samt flyga till nya marknader som Sydamerika från en rad andra europeiska destinationer.

– Vi är väldigt glada över att Norwegian har valt A321LR som är den «single aisle» modell med längst räckvidd i världen. Norwegian blir det första lågprisbolaget att flyga A321LR. Planet sätter en helt ny standard i flygbranschen med låg bränsleförbrukning och god komfort för passagerare, säger John Leahy, COO Customers på Airbus.

– Vi är mycket nöjda över den här nya A321LR-beställningen, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

– Airbus A321LR är det enda mellandistansplanet i den här storleken på marknaden och modellen passar väldigt bra i vår framtida flotta med tanke på storlek, räckvidd och låga bränsleförbrukning. Vi kommer att få betydande kostnadsfördelar och ökad konkurrenskraft i framtiden och därmed kunna fortsätta ge våra kunder billiga flygbiljetter i splitternya flygplan till helt nya destinationer, fortsätter Kjos.

Kontaktperson för media:
Tore Jenssen, VD för Arctic Aviation Assets, tel: +353 87 946 1070

Ämnen

Taggar


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjätte största i världen.
Bolaget erbjuder idag närmare 450 linjer till 138 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +46 709 89 05 18
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com