Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian tecknar nytt Dreamlineravtal och säkrar sex flygplan

Norwegian har tecknat ännu ett avtal för leverans av en sjätte Boeing 787-8 Dreamliner. Det innebär att Norwegian nu har säkrat sex Dreamliner flygplan för sin långdistanssatsning.

– Dreamlinern är ett flygplan för framtiden, med hög passagerarkomfort, låga driftskostnader och minskade utsläpp. Det kommer att bli en stark konkurrensfördel på långdistansmarknaden, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Norwegian har sedan tidigare tecknat avtal om att köpa tre och leasa två Dreamliners. Det sjätte flygplanet kommer att leasas från ILFC (International Lease Finance Corporation) och levereras till Norwegian i början av 2014.

Kostnadseffektiv och miljövänlig
- Dreamliner kommer att minska bolagets kostnader och ge oss möjlighet att erbjuda flygresor till mycket bra priser, samtidigt som flygplanen kommer att vara en stark konkurrensfördel när det gäller bränslekostnader. Dreamlinern är dessutom det mest miljövänliga alternativet, utsläppen är så mycket som 20 procent lägre än jämförbara flygplan, säger Kjos.

I likhet med dagens flygerbjudande kommer Norwegian att kunna erbjuda billiga och direkta långdistanslinjer där passagerarna undgår dyra och tidskrävande mellanlandningar. Storleken på Dreamlinern är perfekt för den skandinaviska marknaden. Kombinerat med längre räckvidd, högre hastighet och betydligt lägre driftskostnader öppnas det upp möjligheter för många nya direktlinjer till andra kontinenter.

Tidigare skrivna avtal
Under hösten 2010 tecknade Norwegian ett leasingavtal med ILFC för två Dreamlinerflygplan för leverans under hösten 2012. Nu har Norwegian tecknat ett nytt avtal med samma företag. Avtalet löper på 12 år. ILFC är ett av världens största leasingföretag med fler än 1000 flygplan och är baserat i Kalifornien, USA. ILFC har en totalorder hos Boeing på 74 Dreamliners. Norwegian leasar även flera Boeing 737-800 flygplan från ILFC och har redan ett bra upparbetat samarbete med företaget.

Tidigare i år, ingick Norwegian även ett avtal som innefattar rätten att köpa tre Boeing 787-8 Dreamliner. Två av flygplanen ska levereras under första halvåret av 2013 och ett flygplan i början av 2015. Samtidigt är bolaget i förhandlingar om ytterligare flygplan.

For more information
Frode Foss, Finansdirektör Norwegian                     +47 91 63 16 45
Åsa Larsson, Pressansvarig, Norwegian      + 46 735 22 22 42 

Ämnen


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren och erbjuder idag 244 linjer till 98 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Norwegian transporterade 13 miljoner passagerare under 2010, har 2 500 anställda och en flygplansflotta bestående av 58 flygplan (juni 2011). Bolaget fasar löpande in nya flygplan och får fram till 2018 78 nya Boeing 737-800 flygplan levererade direkt från Boeing fabriken. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänliga flygplansflotta. För mer information besök www.norwegian.com

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat innehåll

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm