Open skies
Följ Norwegian

Norwegians bästa kvartalsresultat någonsin

Pressmeddelande   •   Okt 20, 2016 07:00 CEST

Norwegian presenterar i dag det bästa kvartalsresultatet någonsin som bolaget har haft sedan starten. Nettoresultatet var på 993 MNOK under tredje kvartalet, en förbättring med 160 MNOK från förra året. Kabinfaktorn var på 91 procent. Den starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian i Spanien.

Sammanlagt flög 8,6 miljoner passagerare med Norwegian under tredje kvartalet – en ökning med 12 procent. Den starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian i Spanien vilket framför allt beror nya spanska inrikeslinjer. Spanien är nu Norwegian näst största marknad mätt i antal passagerare. Antalet amerikanska passagerare ökar också väsentligt. Samtidigt med den internationella tillväxten upprätthåller Norwegian marknadsandelarna i de nordiska marknaderna. I juli startade nya linjer mellan Paris och USA och nya linjer mellan Barcelona och USA lanserades i september.

Kabinfaktorn under tredje kvartalet var på 91,3 procent och hög kabinfaktor innebär minskade utsläpp per passagerarkilometer. Hittills i år har tre fabriksnya Boeing 787 Dreamliner och 14 Boeing 737-800 fasats in i flottan. Med en genomsnittsålder på 3,6 år har Norwegian en av världens mest moderna flygplansflottor.

Norwegian hade en omsättning på drygt 8,4 miljarder NOK under tredje kvartalet, en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Den totala kapacitetstillväxten (ASK) och trafiktillväxten (RPK) var på 17 procent under tredje kvartalet.

– Jag är väldigt glad över att våra lojala kunder över hela världen fortsätter att flyga med Norwegian. Utvecklingen är jämnt god i alla marknader men den största tillväxten ser vi i Spanien och särskilt på inrikeslinjerna. Linjerna mellan London och Paris och USA har också en god utveckling, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Utsett till Europas ledande lågprisbolag
Även under det här kvartalet fick Norwegian ta emot en branschutmärkelse. För andra året i rad korades Norwegian till «Europas ledande lågprisbolag» av World Travel Awards.

– Nöjda kunder är helt avgörande och att få positiv feedback från branschkollegor är kul. Utan alla våra duktiga medarbetare skulle det här inte vara möjligt, fortsätter Kjos.


Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektör Frode Foss, tel. +47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik, tel. +47 97 55 43 44

Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen. Bolaget erbjuder idag över 450 linjer till 138 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har över 5 500 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på drygt 110 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.