Gå direkt till innehåll
Ny rapport visar att Norwegian bidrar till stor ekonomisk tillväxt i Sverige
Ny rapport visar att Norwegian bidrar till stor ekonomisk tillväxt i Sverige

Pressmeddelande -

Norwegians resenärer spenderar miljarder i Sverige och bidrar till att tusentals nya jobb skapas

Turister som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en årlig ökad omsättning på hela 6,5 miljarder kronor i svenskt näringsliv. Resenärernas konsumtion bidrar dessutom till att 13 000 nya arbetsplatser skapas inom svensk besöksnäring. Detta enligt en ny rapport från analysföretaget Menon Economics.

Den inkommande turismen har stor betydelse för både svensk besöksnäring och landet som helhet. Menon Economics har på uppdrag av Norwegian genomfört en omfattande rapport som visar de samhällsekonomiska konsekvenserna av utländska Norwegianresenärers bidrag till ökad konsumtion i Sverige.

Den ökade omsättningen genererar tusentals nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt i hela Sverige
Varje år reser över en miljon utländska resenärer till Sverige med Norwegian. Dessa resenärer kommer främst från Storbritannien, Norge, Danmark, Spanien, USA, Tyskland och Thailand. Rapporten från Menon Economics visar att Norwegians direktlinjer till Sverige bidrar till en ökad omsättning på 6,5 miljarder kronor per år på hotell, restauranger, turistattraktioner och i butiker i Sverige. Den ökade omsättningen genererar i sin tur att 13 000 nya arbetsplatser skapas i Sverige.

– Norwegian är det flygbolag som har haft störst tillväxt i Sverige de senaste åren och den här nya rapporten bekräftar att vår starka närvaro i Sverige i stor utsträckning bidrar till ekonomisk tillväxt i hela landet och att många nya jobb skapas till följd av alla turister som flyger hit med oss, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

–Norwegian har en beställning på över 250 nya flygplan vilket innebär att vi kommer att öppna många nya linjer i framtiden. Sverige är en viktig marknad för oss och vi vill gärna satsa på fler direktförbindelser härifrån men det förutsätter en konkurrenskraftig flygmarknad med lika villkor för alla flygbolag. Jag hoppas att svenska politiker vill bidra till detta så att vi kan fortsätta öka tillgängligheten till och från Sverige. En flygskatt är till exempel direkt negativ för att öka tillgängligheten, fortsätter Kjos.

Många amerikanska turister
Sedan Norwegian startade långdistanslinjer mellan Sverige och USA har över 400 000 amerikanska turister rest till Sverige med Norwegian. Norwegian är vidare det flygbolag som flyger till flest destinationer i USA – direkt från Sverige.

­–Det finns ett stort intresse bland amerikaner att resa till Sverige och resten av Skandinavien. På många av våra flygningar från USA till Skandinavien är 30 procent av resenärerna amerikaner och på enstaka linjer uppemot 50 procent amerikaner. Det bidrar till ekonomisk tillväxt och att nya jobb skapas i Sverige, avslutar Kjos.

Se bifogad rapport från Menon Economics för fler detaljer.

För mer information:
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709-89 05 18

Ämnen

Taggar


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen. Bolaget erbjuder idag över 450 linjer till 138 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har över 5 500 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på drygt 110 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm