Gå direkt till innehåll
Boeing 737 MAX    Foto: David Peacock
Boeing 737 MAX Foto: David Peacock

Pressmeddelande -

Norwegians resultat för 2017 är påverkat av global expansion, förnyelse av flottan och extraordinära kostnader

Norwegian presenterar i dag helårsresultat för 2017 och fjärde kvartalet. Nettoresultatet för 2017 var på –299 miljoner NOK med en EBITDA på 60 miljoner NOK. Resultatet är påverkat av betydande kostnader knutna till högre bränslepriser, inhyrning av flygplan och besättning samt utlägg och kompensation till passagerare. Norwegian är väl positionerat för 2018 med många bokningar och en betydligt bättre bemanningssituation.

Norwegians omsättning under 2017 uppgick till närmare 31 miljarder NOK, en ökning med 19 procent jämfört med 2016. Totalt sattes 32 fabriksnya flygplan i trafik och bidrog till en kapacitetstillväxt (ASK) på 25 procent. Kabinfaktorn blev oförändrad på 88 procent. Över 33 miljoner passagerare valde att resa med Norwegian under 2017, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år.

Resultatet för fjärde kvartalet uppgick till -919 miljoner NOK. Omsättningen uppgick till drygt 7,8 miljarder NOK, en ökning med 30 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror huvudsakligen på internationell tillväxt och ökad trafik i Norden. Drygt 8 miljoner passagerare flög med Norwegian under fjärde kvartalet, en ökning med 12 procent. Kabinfaktorn var på 85,3 procent. Norwegian gjorde betydande investeringar under fjärde kvartalet, bland annat genom utbildning av nya piloter och kabinpersonal till både den interkontinentala och europeiska verksamheten för att kunna fortsätta växa under 2018.

– Vi är självklart inte nöjda med det här resultatet. Samtidigt präglades 2017 av global tillväxt, nya linjer, hög kabinfaktor och fortsatt förnyelse av flottan. Med vår globala strategi bidrar vi till ökad ekonomisk tillväxt lokalt och att nya arbetstillfällen skapas överallt där vi flyger. Dessutom bidrar vi till att allt fler har råd att flyga, särskilt interkontinentalt. Under 2017 fick vi flera stora internationella kundutmärkelser som aldrig hade varit möjligt utan våra hängivna kollegor, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Norwegian är bättre rustat för 2018 med fler bokningar och ett allt större interkontinentalt linjenätverk som tillsammans med det stora europeiska linjenätverket gör Norwegian allt mer konkurrenskraftigt. Dessutom har vi en betydligt bättre bemanningssituation jämfört med förra året. Den största globala tillväxten kommer att avta under andra halvan av 2018 när 32 av totalt 42 Dreamliner har satts i trafik, fortsätter Kjos.

Se bifogad PDF för fler detaljer.

Kontaktperson för media:
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Mobil: 0709 89 05 18

Ämnen


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 9000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år. Unde 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åen har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm