Gå direkt till innehåll
Norwegian 737-800
Norwegian 737-800

Pressmeddelande -

Ny affärsplan med ett starkt europeiskt linjenät  

Norwegians styrelse har i dag presenterat bolagets nya affärsplan baserad på en enklare bolagsstruktur och ett europeiskt linjenät utan långdistans. Planen lägger grunden för ett starkare och mer konkurrenskraftigt Norwegian som kommer attrahera investerare och ge ett förbättrat erbjudande till kunderna.

Norwegians nya affärsplan baseras på ett europeiskt kordistanslinjenät. Bolaget ska erbjuda billiga flygbiljetter på inrikesresor i Norge, resor i Norden samt mellan Norden och andra viktiga destinationer i Europa.

–Inrikesresor i Norge och flygningar mellan vår nordiska hemmamarknad och resten av Europa har alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät och det är just det som ligger till grund för hur Norwegian ska se ut i framtiden, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Planen är att ha cirka 50 flygplan i drift på dessa marknader under 2021 och succesivt öka till cirka 70 flygplan under 2022. Vidare ska Norwegian minska skulden betydligt till cirka 20 miljarder NOK och ta in fyra till fem miljarder NOK i nytt kapital genom en kombination av nyemission till befintliga aktieägare, en riktad nyemission till nya aktieägare och andra former för eget kapital. Bolaget har tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen. Norwegian har nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen.

– Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa, fortsätter Schram.

Pandemin har haft stora konsekvenser för hela flygbranschen. Reserestriktioner har haft en dramatisk påverkan på efterfrågan, särskilt på långdistansresor. Norwegians hela Dreamlinerflotta har varit parkerad sedan mars 2020 och det finns en stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistanslinjer framöver. Med sådana förutsättningar är Norwegians långdistansverksamhet inte hållbar och bolaget har därför beslutat att avveckla den. Till följd av det beslutet har styrelserna för dotterbolagen som huvudsakligen sysselsätter medarbetare på långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA, kontaktat insolvensutövare. I takt med att de negativa effekterna av pandemin avtar och efterfrågan kommer tillbaka, kommer Norwegian fortsätta utveckla bolaget mot lönsamma möjligheter.

–Vårt viktigaste fokus nu är att bygga ett starkt och lönsamt Norwegian så att vi kan behålla så många arbetsplatser som möjligt. Det kommer att ta lång tid innan efterfrågan på långdistansresor kommer tillbaka och därför har vi valt att fokusera på ett starkt europeiskt linjenät när vi kommer ut ur reorganiseringsprocessen. Det här beslutet kommer dessvärre påverka många av våra medarbetare och är därför ett tungt beslut att fatta. Jag vill rikta ett stort tack till alla berörda kollegor för deras mångåriga insats på Norwegian, avslutar Schram.

Kunder med bokningar som berörs av ändringarna kommer att bli kontaktade och framtida resor som ställs in kommer att återbetalas. Den irländska reorganiseringsprocessen och den norska rekonstruktionen fortsätter som planerat och planen som presenterades idag förutsätter godkännande i båda processerna, stöd från borgenärer och därefter domstolsgodkännande. Vänligen se meddelande till Oslo Børs för mer information.

Kontaktperson endast för media:
Kommunikationschef charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegians berättelse började för över 27 år sedan. Bolaget etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga först 2002. Norwegian har blivit en central aktör inom internationell luftfart; först med kortdistanslinjer i Europa och sedan långdistanslinjer till och från USA, Asien och Sydamerika. Norwegian har idag en modern och bränsleeffektiv flygplansflotta som består av flygplansmodellerna Boeing 787 Dreamliner och Boeing 737.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och fem år i rad har passagerarna röstat fram Norwegian som världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer. Dessutom har bolagets lojalitetsprogram Norwegian Reward utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen. 

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm