Open skies
Följ Norwegian

Ny teknik i cockpit minskar CO2 utsläppen med 16 000 ton per år

Pressmeddelande   •   Okt 19, 2018 11:47 CEST

Piloter på Norwegians Boeing 737-plan

Norwegian har i ett testprojekt med AVTECH Sweden AB använt avancerad väderinformation i syfte att minska bränsleförbrukningen. Resultaten visar att bränsleförbrukningen minskade med 22 kilo per flygning. Det motsvarar en minskning av CO2 utsläpp på 16 000 per år – eller minskning av 5000 ton bränsle på Norwegians flygningar per år. Detta enligt en slutrapport som publicerats av och delfinansierats av svenska Energimyndigheten.

Vädertjänsten från AVTECH heter Aventus NowCast™ och Aventus Air™ och innebär att Norwegians piloter förses med särskilda vind- och temperaturdata i syfte att minska bränsleförbrukningen och därmed även utsläppen. Tjänsten ger piloter tillgång till avancerade väderdata och när dessa matas in i flygplanets färddator, kan pilotens planerade flygbana optimeras så att både bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp minskar.

– Vi arbetar aktivt för att minska utsläppen från luftfarten och genom att ha en av de yngsta och mest miljöanpassade flygplansflottorna i världen har vi minskat utsläppen med över 30 procent sedan 2008. Vår ambition är att fortsätta minska utsläppen per passagerare med bränsleeffektiva flygplan i kombination med att testa innovativ teknik för framtiden. Projektet med AVTECH visar att det går att minska bränsleförbrukningen ytterligare med hjälp av avancerade väderdata. Vi ser fram emot möjligheten till ett permanent samarbete som är bra för både miljön och för Norwegians kostnader, säger Tomas Hesthammer, Director of Flight Operations på Norwegian.

Om slutrapporten som utfärdats av Energimyndigheten
Projektet har letts av AVTECH och slutrapporten har publicerats av Energimyndigheten som delfinansierat projektet. Flygdata från cirka 29 000 flygningar genomförda från november 2017 till december 2017 har analyserats. Under den mätta perioden har en besparing på cirka 640 ton flygbränsle gjorts på Norwegians flygningar vilket motsvarar en årlig minskning av CO2 med drygt 16 000 ton eller en årlig minskning på 5000 ton bränsle på Norwegians flygningar.

Norwegians arbete för ett mer hållbart flyg
Norwegian arbetar aktivt för att minska flygets inverkan på miljön. Att minska bränsleförbrukningen är avgörande för att minska utsläppen. I väntan på att biobränsle ska bli kommersiellt tillgängligt och tillverkas i storskalig produktion är nya flygplan den viktigaste åtgärden. Genom att flyga med en av de yngsta och mest moderna flygplansflottorna i världen har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008.

I september utsågs Norwegian till det mest bränsleeffektiva transatlantiska flygbolaget i världen av erkända miljöinstitutet ICCT (International Council on Clean Transportation). Läs mer om Norwegians arbete för att minska utsläppen här.

Kontakt för media:Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Mobil: 0709 89 05 18

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.