Gå direkt till innehåll
Nytt passagerarrekord och starka trafiktal för Norwegian

Pressmeddelande -

Nytt passagerarrekord och starka trafiktal för Norwegian

Passagerartillväxten fortsatte för Norwegian under juli månad, en av de bästa i bolagets historia. Mer än 1,8 miljoner passagerare flög med Norwegian, en ökning på 14 % jämfört med samma månad i fjol och det högsta talet för en enskild månad någonsin.

I juli i år flög 1 820 158 passagerare med Norwegian, en ökning på 14 % jämfört med samma period föregående år. Kabinfaktorn blev 87 % i juli, ned två procentenheter från juli 2011.

Den minskade kabinfaktorn kompenseras i sin helhet genom positiv utveckling av enhetsintäkterna. RASK ökade med 2 % till 0,51 medan yielden ökade med 5 % till 0,59.

Den totala trafiktillväxen (RPK) ökade med 15 %, medan kapacitetsväxten (ASK) ökade med 18%.

- Jag är väldigt nöjd med trafiktalen i juli. Utvecklingen är god i alla de nordiska länder vi etablerat oss i. Att vi sätter nytt passagerarrekord är ett bevis på att kombinationen av splitternya, mer miljövänliga plan och ett bra destinationsutbud värderas högt av resenärerna, säger verkställande direktör Björn Kjos.

Flygledarbrist hos Avinor
Bolaget genomförde 99,9% av de planlagda flygningarna i juli, varav 78,8% avgick på utsatt tid. Punktligheten påverkas kraftigt av att Avinor inte hade tillräcklig flygledarbemanning under månaden med allra störst semestertrafik.

- Beklagligtvis påverkar Avinors bristande förmåga att ha tillräcklig flygledarbemanning i juli vår annars goda punktlighet, säger Kjos.

Medelhavet fortfarande mest populärt
Nästan 700 000 passagerare valde att resa med Norwegian till medelhavsländerna i juli. På en ohotad förstaplats kommer Spanien med dubbelt så många passagerare som Grekland, som är nummer två på listan. Därefter följer Frankrike, Italien och Kroatien. Det mest besökta resmålet vid Medelhavet var Malaga, tätt följt av Nice.

Mest populära storstäder
Även storstadsdestinationerna efterfrågades i juli, med nästan 600 000 resenärer. London är det avgjort mest populära resmålet trots något lägre efterfrågan under OS. Barcelona, Rom och Berlin är andra storstäder som varit populära i juli.

Se detaljerade trafiktal i bifogad pdf.

Kontaktpersoner:
Informationschef Lasse Sandaker-Nielsen, tel + 47 45 45 60 12.
IR-ansvarig Karl Peter Gombrii, tel. + 47 92 82 29 69.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är Skandinavien näst största flygbolag och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren. Under 2011 transporterade bolaget 16 miljoner passagerare. Norwegian erbjuder idag 296 linjer till 114 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Bolaget har 2500 anställda och en flygplansflotta bestående av 64 flygplan. Norwegian fasar löpande in nya flygplan och har en total order om leverans av 277 fabriksnya flygplan av typen Boeing 737-800 MAX och Airbus A320neo. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänligaste flygplansflotta. Norwegian var det första flygbolaget att erbjuda WiFi ombord på flygningar inom Europa. Under 2013 planerar bolaget att starta långdistanslinjer till USA och Asien från Stockholm och Oslo.  För mer information besök www.norwegian.com

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm