Gå direkt till innehåll
Norwegianpiloter
Norwegianpiloter

Pressmeddelande -

Nytt verktyg kan minska CO2-utsläppen med 140 000 ton per år

Att minska utsläppen från luftfarten är en av de absolut viktigaste frågorna för flygbranschen. Med ny teknik och nya, moderna flygplan har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008. Med nya verktyget SkyBreathe kan Norwegian minska utsläppen med ytterligare två procent. På ett år kan man minska CO2-utsläppen med 140 000 ton, vilket motsvarar närmare 25 procent av de totala utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

Det nya verktyget och applikationen SkyBreathe analyserar hela flygdriften vilket gör det möjligt att anpassa varje flygning optimalt med minskad bränsleförbrukning och lägre utsläpp som resultat. SkyBreathe gör det möjligt att minska utsläppen med ytterligare två procent. Med SkyBreathe ser man vilka flygningar som förbrukar mer bränsle än planerat och kan då vidta enkla åtgärder för att få ned bränsleförbrukningen. Appen använder så kallade Big Data algoritmer och har utvecklats via ett EU-finansierat Clean Sky projekt.

–Med SkyBreathe-appen får jag feedback efter varje flygning där jag direkt ser vad vi har gjort bra och hur vi eventuellt kan flyga ännu mer effektivt nästa gång. Det är smart för både oss och miljön, säger Andreas Hansson, baskapten på Norwegians Arlandabas.

Norwegians piloter har testat verktyget i cirka sex månader och resultaten visar att det går att spara stora mängder bränsle per år. Bara genom att till exempel stänga av ena motorn vid taxning till gate, sparar man cirka 20 kilo bränsle per flygning. Andra exempel är så kallade smarta inflygningar* och att använda bromsar istället för motorkraft vid inbromsning. På bara en månad kan Norwegian spara upp till 3700 ton bränsle och minska CO2-utsläppen med 11 600 ton per månad med det här verktyget. På ett år kan man därmed minska CO2-utsläppen med cirka 140 000 ton vilket motsvarar närmare 25 procent av de sammanlagda utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

–Vi jobbar kontinuerligt med att hitta nya metoder och nya verktyg för att minska utsläppen och bränsleförbrukningen. Med SkyBreathe får vi stora mängder data per flygning som vi snabbt kan analysera och därefter vidta åtgärder för ännu effektivare flygningar. Vi kan därmed minska både bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med cirka två procent per flygning. Det är win-win både för utsläppen och för bränslekostnaderna, säger Stig Patey, Manager Fuel Saving på Norwegian.

Norwegians arbete för ett mer hållbart flyg
Norwegian arbetar aktivt för att minska flygets inverkan på klimatet. Nya flygplan och ny teknik är de viktigaste åtgärderna för att minska utsläppen. Norwegian jobbar med en rad åtgärder som ger mätbara resultat redan idag:

  • Genom att ha investerat i en av världens mest moderna flygplansflottor har Norwegian minskat utsläppen med över 30 procent sedan 2008. Våra moderna flygplan förbrukar 20 procent mindre bränsle än jämförbara äldre modeller.
  • Norwegians CO2-utsläpp per passagerarkilometer är 20 procent lägre än branschgenomsnittet.
  • Avancerade väderdata från AVTECH Sweden AB leder till ytterligare bränslebesparingar och utsläppsminskningar; 22 kilo per flygning i genomsnitt och en minskning av CO2 utsläpp på 16 000 ton per år.
  • Norwegian har två gånger utsetts till världens mest bränsleeffektiva flygbolag mellan Europa och USA av The International Council on Clean Transportation; senast 2018.
  • Förnybara bränslen som biobränslen och syntetiska bränslen kommer att minska utsläppen ytterligare när de blir kommersiellt tillgängliga. Våra flygplan kan redan nu flyga med upp till 50 procent inblandning av certifierat biobränsle. Norwegian uppmuntrar lokal produktion av hållbara bränslen och kommer att fasa in dessa gradvis så snart det finns hållbara och kommersiellt tillgängliga alternativ.
  • Vi inför kontinuerligt mer miljövänliga produkter ombord för att minska användningen av plast och ser hela tiden över hur vi kan minska vikten ombord.
  • Vi erbjuder resenärer möjligheten att förhandsbeställa mat på flygningar över 2,5 timmar för att minska matsvinn och vikt ombord.
  • Motortvätt. Norwegian använder en särskild motor- och flygplanstvätt som minskar koldioxidutsläppen med cirka 16 000 ton per år.
  • Vi kommer inom kort erbjuda resenärer möjligheten att klimatkompensera för sina flygresor.

*Smarta inflygningar (Continuous Descent Approaches (CDAs)) minskar både utsläppen och bullernivån under flygningens sista fas.

För mer information:
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm