Open skies
Följ Norwegian

Saknar du Game of Thrones? Besök platserna där serien spelades in

Pressmeddelande   •   Maj 29, 2019 12:17 CEST

©Helen Sloan, HBO Nordic

Vill du se den riktiga staden som användes som King´s Landing, Water Gardens i Dorne eller ravinen där Brienna av Tarth kämpade mot The Hound? Game of Thrones (GoT) kanske är över men du kan fortfarande uppleva de äventyrliga platserna där serien spelades in – med Norwegian.

Nordirland
Med sitt dramatiska landskap och naturliga skönhet spelades många scener in i Nordirland. Ungefär 80 procent av serien filmades i Belfast Titanic Studios eller i närheten av Belfast.

Höjdpunkter inkluderar:

Dark Hedges

Den skrämande Dark Hedges-tunneln nära Armoy, County Antrim. Foto: Colin Park – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

En av de populäraste inspelningsplatserna för GoT-fans att besöka är Dark Hedges, en rad bokträd som bildar en mystisk tunnel i Antrim. Platsen ser ut att vara tagen från en av Bröderna Grimms sagor och hade en framträdande roll som King's Road under andra säsongen när Arya Stark flydde från King's Landing förklädd som pojke.

Castle Ward

Besök Winterfells första hem, Castle Ward. Foto: Ardfern – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kommer du ihåg när Robert Baratheon mötte sin gamle vän Ned Stark för att be honom att vara Kungens hand? Kanske känner du inte igen det från bilden men Castle Ward i County Down användes som Winterfell Castle, familjen Starks hem.

Bland hedningarna, skogarna och stränderna finns det mycket att upptäcka av The Seven Kingdoms på Nordirlands cirka 25 olika GoT-inspelningsplatser.

Dunluce Castle användes som Castle Greyjoy. Foto: Alex Ranaldi – Flickr / CC BY-SA 2.0

Att ta sig dit: Du kan flyga till Dublinoch hyra bil för att besöka så många filmplatser som möjligt, till exempel Dunluce Castle i County Antrim (även kallat Castle Greyjoy) och Downhill Beach i County Londonderry, platsen där "de sju" brändes.

Om du föredrar att någon annan kör, varför inte boka en rundresa? Denna Game of Thrones-dagstur tar dig från Dublin till Dark Hedges, Ballintoy Harbour och den spektakulära Giants Causeway.

Island

Kirkjufellbergen på halvön Snæfellsnes är bara en av Islands många inspelningsplatser för Game of Thrones.

Med sitt dramatiska landskap blev Island den självklara platsen för att illustrera det brutala livet norr om muren. Det vinterlika landskapet var perfekt för Wildlings, White Walkers och kråkor.

Ända sedan den första glimten av Islands spektakulära landskap visades under andra säsongen har GoT-turismen ökat i landet. Fler och fler fans reser norrut för att få se de många spektakulära inspelningsplatserna.

Besök ön Grjótagjá och återskapa Jon Snows och Ygrittes romantiska stund. Foto: Ron Kroetz – Flickr / CC BY-ND 2.0

En av dessa platser är Grjótagjá Cave där Jon Snow och Ygritte kunde njuta av ett romantiskt ögonblick i vattnet och lova varandra lojalitet, trots att Snow senare bröt det löftet.

Andra isländska GoT-landmärken inkluderar Almannagjákusten, även känt som passagen till Bloody Gate i Eyrie, Dimmuborgir lavafälten, där Mance Rayder slog läger under säsong tre, Myvatn Lake, där Nattvaktarna attackerades av White Walkers och Thingvellir National Park som användes för ett stort antal filmscener.

Ta en tur till Þingvellir Nationalpark på Island för att få en glimt av «Beyond the Wall».

För att komma dit flyger du till Reykjavik. Island erbjuder flera guidade GoT-turer. Även om du inte är ett fan av Game of Thrones har Island mycket att erbjuda året runt med sina ångande vulkaner, vackra fjordar, bubblande varma källor och kolsvarta stränder.

Kroatien

Dubrovnik är en av de viktigaste inspelningsplatserna för många centrala scener från King's Landing.

Huvudstaden i The Seven Kingdoms spelades in i den vackra staden Dubrovnik. Inom stadsmurarna bland terrakottataken utspelades många GoT-draman, allt från förräderi och halshuggning till den offentliga förödmjukningen av Cersei ledd av The High Sparrow.

Jesuittrappen i Dubrovnik ses ganska ofta i serien. Här är Cersei Lannister på väg till sin far, Tywin Lannister. © Macall B Polay, HBO Nordic

Lyckligtvis är det inte så dramatiskt här i verkligheten. Dubrovnik finns med på UNESCO:s världsarvslista och det finns många vackra kyrkor, palats och fästningar (till exempel Minceta-tornet som användes som House of the Undying där Daenerys kämpade för att återfå sina drakar).

Minceta-tornet, även känd som House of the Undying. Foto: Kigsz – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Det finns flera Game of Thrones inspelningsplatser i Kroatien. Split (Meereen) och Sibenik (Braavos) är båda värda ett besök och den senare ligger bara en kort bilresa från Split. När du är i Split kan du boka en Game of Thrones-tur för att bland annat besöka Diocletian’s Palace där Daenerys höll sina drakar fångna under säsong fem.

Kroatien är också en av våra rekommenderade destinationer för sommaren 2019.

Malta

Maltas Mdina användes som den ursprungliga inspelningsplatsen för King’s Landing.

Visste du att den ursprungliga King's Landing inspelningsplatsen var den antika staden Mdina på Malta? Öns fort användes som The Red Keep. Mdina Gate är den gamla stadens huvudingång där Cat och Ned sa farväl för sista gången.

Medan du är på Malta kan du besöka de fornhistoriska templarna, vandra runt på Valettas gyllene gator och ta ett dopp i den fantastiska blå lagunen Comino. Det bästa sättet att upptäcka Malta på är med bil.

Marocko

Marockos Aït Benhaddou har använts i många Hollywood-filmer samt Game of Thrones.

En liten medeltida stad i sydvästra Marocko är en av de mest ikoniska sevärdheterna i världen. UNESCO-skyddade Aït Benhaddou har använts i många Hollywood-filmer som de klassiska actionfilmerna The Mummy (1999) och Gladiator (2000). Staden användes också som slavstaden Yunkai i Game of Thrones, där Daenerys Targaryen släppte slavar fria.

Känner du igen staden Yunkai? Foto: Abdel Charaf – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Boka ditt flyg till Marrakech eller Agadir och kör till denna pittoreska stad eller ta en guidad dagstur från Marrakech.

Skottland

Skottlands berömda Doune Castle från Winterfell-festscenen. Foto: Andrew Shiva – Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Doune Castle nära Stirling är en välkänd plats för inspelningar och har använts i Monty Python & The Holy Grail och dramaserien Outlander. Men GoT-fansen kommer att känna igen platsen från långt bak i pilotepisoden där King Robert Baratheon och hans följeslagare anländer till fästningen för en överdådig fest på Winterfell.

För att se allt detta med egna ögon kan du flyga till Edinburgh med Norwegian och boka denna 9-timmars Castles & Lochs-tur. Du kan besöka Doune Castle och andra historiska slott och sjöar i natursköna Western Highlands.

Spanien
Med sina utarbetade vackra palats, sagolika trädgårdar och stora medeltida slott var de spanska städerna Girona, Sevilla och Osuna (samt landskapet mellan städerna) perfekta inspelningsplatser för Game of Thrones.

Höjdpunkterna:

Bardenas Reales

Besök hemmet till hästkrigarna i Bardenas Reales. Foto: Flipao – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Flyg till Bilbao eller Barcelona och hyr en bil för att besöka Navarra där du kan minnas Khal Drogo i Bardenas Reales National Park. Denna fascinerande region har ett månliknande landskap och användes för att filma delar av Dothraki-havet.

Emilia Clarke som Daenerys i Dothraki-hemlandet, även känd som Bardenas Reales Nationalpark i Spanien. © Paul Schiraldi, HBO Nordic.

Den 42 000 hektar stora parken är känd som ”The Spanish Badlands" och består av lera, krita och sandsten som har formats i århundraden av vatten och vind. Som en av de få öknarna i Europa är Bardenas Reales värt ett besök.

Besök hemmet till hästkrigarna i Bardenas Reales. Foto: Flipao – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Om du väljer att flyga till Bilbao, var noga med att planera tillräckligt med tid för en resa till Gaztelugatxe Island som ligger strax utanför Biscayabukten, där finns Dragstone - hem till Daenerys Targarys förfäder.

Sevilla

Sevillas 700 år gamla palats som Water Gardens i Dorne. Foto: Gary Campbell-Hall – Flickr / CC BY 2.0

I hjärtat av Sevilla ligger Real Alcázar som finns på UNESCO:s världsarvslista och är en favoritplats för GoT-fans. Det vackra 700-åriga andalusiska palatset användes som Water Gardens i Dorne.

Ser Bronn infiltrerar Water Gardens i Dorne i säsong fem som filmade på Real Alcázar i Sevilla. © HBO Nordic.

Med över tusen års historia har detta utsmyckade palats blivit känt som den äldsta kungliga residensen som fortfarande används i Europa.

Norweigan flyger till flera destinationer i Spanien och från Malaga kan du resa runt i södra Spanien med bil och besöka Real Alcázar i Sevilla liksom den romerska bron Córdoba som användes som den långa bron i Volantis och Almería.

Besök Puente Romano-bron i Córdoba, även känd som Long Bridge of Volantis Foto: Jorge Garcia, Vila Seca (Tarragona), Spania – Wikimedia Commons / CC BY 2.0

https://blog.norwegianreward.com/en/travel/game-of-thrones/

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 11 000 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,8 år. Under 2018 flög över 37 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste fyra åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.