Gå direkt till innehåll
Stark passagerartillväxt och ökad kabinfaktor för första kvartalet

Pressmeddelande -

Stark passagerartillväxt och ökad kabinfaktor för första kvartalet

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat före skatt på –813 miljoner norska kronor. I ett säsongsmässigt svagt kvartal är passagerartillväxten stark och flygstolarna fylls bra. Kvartalsresultatet påverkas av extrakostnader för inhyrning av flygplan gällande långdistansverksamheten och en svag norsk krona.

Under första kvartalet omsatte Norwegian 3,55 miljarder norska kronor, en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.4,9 miljoner passagerare flög med Norwegian vilket motsvarar en tillväxt på 24 procent. Trafiktillväxten (RPK) var på hela 50 procent, något som också hänger samman med att varje Norwegian-passagerare nu flyger betydligt längre än de gjorde för ett år sedan.

Siffrorna visar också en kraftig produktionstillväxt med en ökning på 48 procent (ASK). Kabinfaktorn var 77 procent under första kvartalet, upp en procentenhet jämfört med samma kvartal året innan. Justerat med extrakostnader och en svag valuta minskade kostnaderna (CASK) med nio procent under första kvartalet.

Extrakostnader knutna till långdistansverksamheten utgjorde 78 miljoner norska kronor. Dessa kostander omfattar inhyrning av flygplan, extra bränsle samt kostnader för hotell, mat och dryck till passagerare som drabbats av tekniska och operationella problem med långdistansverksamheten.

Under första kvartalet har Norwegian fasat in fem nya Boeing 737-800 och en Boeing 787-8 Dreamliner. Norwegian har idag meddelat att Dreamlinerordern utökas med tre Boeing Dreamliner 787-9. Med Dreamlinern som levererades förra veckan har Norwegian per idag fem långdistansflyg i drift och 12 i beställning. Se separat pressmeddelande.

– Första kvartalet är säsongsmässigt svagt och den här gången har siffrorna påverkats betydligt av den svaga norska kronan mot dollarn och euron, samtidigt som inhyrning av flygplan påverkar kvartalsresultatet negativt. Det som är positivt är att passagerartillväxten är stark och att kabinfaktorn ökar trots kraftig produktionstillväxt. Att det råder hård konkurrens, särskilt i Norge, återspeglas i priserna men den konkurrensen blir Norwegian allt bättre rustade för att möta, säger VD Björn Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffor och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektör Frode Foss +47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik +47 97 55 43 44

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 416 linjer till 126 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 20 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 3 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på 93 flygplan med en genomsnittlig ålder på 4,8 år. År 2013 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. För mer information, besök www.norwegian.com 

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm