Gå direkt till innehåll
Utländska Norwegianresenärer spenderar miljarder i Sverige och bidrar till att tusentals nya jobb skapas

Pressmeddelande -

Utländska Norwegianresenärer spenderar miljarder i Sverige och bidrar till att tusentals nya jobb skapas

Som Nordens största flygbolag bidrar Norwegian både till ökad tillgänglighet och ökad ekonomisk tillväxt i Sverige. Utländska turister som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en årlig ökad omsättning på över sju miljarder kronor i svenskt näringsliv. Det visar en ny rapport från analysföretaget Menon Economics. Dessa siffror skulle kunna mångdubblas med en mer flygvänlig politik.

Menon Economics har på uppdrag av Norwegian genomfört en omfattande rapport som visar de samhällsekonomiska konsekvenserna av utländska Norwegianresenärers bidrag till ökad konsumtion i Sverige under 2017.

Den inkommande turismen har stor betydelse för både svensk besöksnäring och landet som helhet. Varje år reser cirka en miljon utländska resenärer till Sverige med Norwegian. Dessa resenärer kommer främst från Norge, Storbritannien, Finland, Danmark, Spanien och USA.

7,1 miljarder kronor i ökad ekonomisk tillväxt per år och över 10 000 nya jobb skapas
Rapporten visar att utländska resenärer som flyger till Sverige med Norwegian bidrar till en ökad omsättning på 7,1 miljarder kronor per år på hotell, restauranger, turistattraktioner, transport och i butiker i Sverige. Den ökade omsättningen genererar i sin tur att över 10 000 nya arbetsplatser skapas i Sverige.

– Det är glädjande att se hur mycket våra resenärer bidrar till Sverige i form av ökad turism, ökad ekonomisk tillväxt och att många nya jobb skapas. Det finns dock betydligt större potential i Sverige. Med en beställning på ytterligare 200 nya flygplan kan vi bidra till ännu fler direktlinjer till och från Sverige. Dessutom skulle vi göra det med de mest miljöanpassade flygplanen som finns på marknaden idag, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Stockholm och Sverige är små ekonomier som är väldigt beroende av öppenhet, handel och inte minst besökande. När vi har ett företag som Norwegian som bidrar till öppenhet och att binda samman Stockholm och Sverige med omvärlden, är det väldigt viktigt. Det är viktigt för vår utveckling, för innovation och för tillväxten, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom och biträdande VD Stockholms Handelskammare.

Se video som visar hur Norwegian bidrar till ökad ekonomisk tillväxt i Sverige:

Turismnäringen är en mycket viktig tillväxtmotor för Sverige
Bra tillgänglighet till Sverige i form av bra flygförbindelser till attraktiva priser är en mycket viktig pusselbit för att öka turismen till vårt avlånga land. Goda förbindelser till och från samt inom Sverige leder inte bara till ökad turism, det leder även till att fler jobb skapas och att fler affärer görs.

– Om Norwegian hade haft överflygningsrättigheter och tillgång till samma marknader som våra konkurrenter till länder i Asien, som till exempel Kina och Japan, skulle vi kunna ge Sverige många nya interkontinentala direktlinjer. Jag hoppas att politikerna ser möjligheterna med detta så att vi kan få bidra till ännu större ekonomisk tillväxt och ännu fler jobb i Sverige, fortsätter Bjørn Kjos.

Amerikanska resenärer stannar längst och spenderar mest
Sedan Norwegian startade långdistanslinjer till USA 2013 har antalet amerikaner som reser till Sverige ökat kraftigt; från 9000 amerikaner 2013 till 125 000 amerikaner 2017. Totalt under 2017 reste 330 000 passagerare med Norwegian mellan Sverige och USA. Rapporten visar att amerikaner stannar betydligt längre i Sverige än genomsnittsresenärer och spenderar mer pengar.

­Se bifogad rapport från Menon Economics för fler detaljer.

----------------------------------------------------------------------------------

Om rapporten från Menon Economics
Analysföretaget Menon Economics har på uppdrag av Norwegian undersökt effekterna av utländska resenärer som reser till Sverige med Norwegian. Rapporten är baserad på närmare en miljon utländska passagerare som rest till Sverige med Norwegian under 2017. Menon Economics tog fram en liknande rapport för Norwegian 2016.

Sammanfattning av rapporten:

  • Utländska passagerare som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en ökad omsättning på 7,1 miljarder kronor, per år. Samma rapport som skapades 2016 visade att Norwegians utländska resenärer bidrog till en årlig ökad omsättning på 6,5 miljarder kronor. Det har alltså skett en ökning med 9,4 procent.
  • Antalet amerikanska resenärer som flyger till Sverige med Norwegian har ökat kraftigt sedan 2013 då Norwegian började flyga till USA, från 9000 till 125 000 resenärer. Amerikanska resenärer stannar längre än genomsnittsresenären och spenderar mer pengar under sitt Sverigebesök.
  • Den ökade omsättningen bidrar i sin tur till att över 10 000 nya jobb skapas i Sverige, framför allt inom hotell- och restaurang, turistattraktioner, transport och dagligvaruhandel. Dessa siffror skulle kunna mångdubblas.
  • Med en mer konkurrenskraftig flygmarknad i Sverige och överflygningsrättigheter över Sibirienkorridoren skulle tillgängligheten till och från Sverige ock den ekonomiska tillväxten öka kraftigt. 

För mer information:
Norwegian: Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709-89 05 18
Menon Economics: Sveinung Fjose, partner och enhetschef, tel: +47 99 04 837

Ämnen


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 9000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Unde 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm