Gå direkt till innehåll
Jacob Schram blir ny koncernchef på Norwegian
Jacob Schram blir ny koncernchef på Norwegian

Pressmeddelande -

Jacob Schram blir ny koncernchef på Norwegian

Norwegians styrelse har idag anställt Jacob Schram som ny koncernchef för bolaget från och med 1 januari 2020. Geir Karlsen fortsätter som finansdirektör och vice koncernchef för bolaget.

–Efter en gedigen rekryteringsprocess är jag mycket glad över att kunna meddela att vi har anställt Jacob Schram som ny koncernchef på Norwegian. Hans omfattande erfarenhet av ledarskap från globala företag, sitt tydliga kundfokus och värdeskapande förmåga är precis vad Norwegian behöver när företaget nu går in i en ny fas där tillväxten avtar och vi ska fokusera på lönsamhet. Jag ser fram emot att arbeta med Jacob Schram och resten av ledningsgruppen på Norwegian. Tillsammans ska vi vidareutveckla bolaget och genomföra förändringar som är bra för våra kunder, anställda och aktieägare, säger Niels Smedegaard, styrelseordförande på Norwegian.

–Jag vill särskilt tacka finansdirektör Geir Karlsen för det enastående jobb han har gjort sedan Bjørn Kjos drog sig tillbaka i juli. Under de senaste månaderna har företaget stärkts betydligt finansiellt. Resultatet under tredje kvartalet var det bästa i Norwegians historia och företaget har genomfört ett flertal åtgärder för att förbättra lönsamheten och likviditeten. Jag är naturligtvis mycket glad över att Geir har beslutat att fokusera fullt ut på rollen som finansdirektör. Han fortsätter även som vice koncernchef för Norwegian. Med Jacob Schram och Geir Karlsen i högsta ledningen har vi ett stabilt team på plats för att driva Norwegian framåt, säger Smedegaard.

Norrmannen Jacob Schram (57) har 30 års erfarenhet från stora internationella företag. Han har tidigare innehaft chefspositioner på Circle K, Statoil Fuel & Retail (SFR), McDonalds och McKinsey. Som koncernchef ansvarade han för börsnoteringen av Statoil Fuel & Retail ASA 2010. När kanadensiska Couche-Tard köpte upp SFR 2012 gick Schram in i den globala ledningsgruppen som Group President för Europa, en tjänst han hade ända tills han slutade 2018. Schram var initiativtagare och ansvarade för den globala omprofileringen av Circle K som omfattade 10 000 stationer i Couche-Tards internationella nätverk.

Schram har också utmärkt sig som författare med boken "The Essence of Business". Tiden efter Circle K har han ägnat åt investeringar inom startupbolag, hållit föreläsningar relaterade till sin bok och "Future mobility 2030" samt varit Senior Advisor på McKinsey. Schram har en magisterexamen i ekonomi från Copenhagen Business School.

–Norwegian har skrivit historia inom luftfart och det är en ära att bli koncernchef för det här bolaget. Flygbranschen präglas av hård konkurrens och oförutsedda händelser men framförallt är branschen helt avgörande för väldigt många människor. Med min erfarenhet ser jag fram emot att bygga vidare på det som Bjørn Kjos, Geir Karlsen och resten av Norwegians ledning har skapat tillsammans med duktiga medarbetare på bolaget. Den viktigaste uppgiften för mig blir att Norwegian ska återgå till lönsamhet och ytterligare befästa sin position som en stark aktör inom internationell luftfart, säger koncernchef Jacob Schram.

Kontakt för media:
Norwegians pressrum: press@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm